0
0.00
Mini Cart
  • prazna košarica

    V košarici ni izdelkov.

Lastnosti eteričnih olj

Lastnosti eteričnih olj


Eterično olje je dišava rastline, ki je značilna in specifična za vsako posamezno vrsto, glede na njeno sestavo. Olje pa sestavlja od nekaj deset do nekaj sto različnih substanc, ki se nahajajo v različnih delih rastline – v koreninah, steblu, cvetovih ali sadežu.


Eterična olja se v rastlinah nahajajo s prav posebnim namenom. Imajo namreč mnogo koristnih lastnosti zanjo, kot je privabljanje ali odganjanje insektov in ptic ter varovanje rastline. A tako kot so eterična olja dobra za rastline, so dobra tudi za naše telo, saj imajo mnoge zdravilne lastnosti.

V preteklosti so olja izdelovali predvsem zaradi izdelave parfumov in za nego telesa. Že takrat je bilo znano, da rastlinske dišave vplivajo na občutke ter pomirjajo, negujejo in lepšajo videz kože in las. Z leti so ljudje odkrivali zdravilne lastnosti eteričnih olj in ta so zavzela pomembno vlogo v naravni medicini, izdelkih ter seveda v aromaterapiji, ki pomeni uporabo aromatičnih olj za zdravilne učinke.

Eterična olja se uporabljajo na mnogih področjih – kot razkužila, za protivnetno in protibolečinsko delovanje, proti bakterijsko, za ubijanje rakavih celic, stimulacijo in poživljanje različnih telesnih sistemov, krepitev celičnih membran, sproščanje in krčenje gladkih mišic, regulacijo hormonov, proti krčem itd.

Eterična olja pa so edine naravne učinkovine, ki prodrejo v plasti epidermisa in delujejo na celice in tkiva kože ter las.
Za kvaliteto eteričnega olja je pomembno, da ne upoštevamo le vrste uporabljene rastline, ampak predvsem procentualno vsebnost, pravilni postopek ekstrakcije in koncentracije, ki ohrani zdravilne lastnosti. Da se te ohranijo tudi tedaj, ko eterična olja združimo z drugimi sestavinami, je potreben dolg in drag proces. Zagotoviti je treba primerno količino in pravo kombinacijo dodanih sestavin pri pripravi takih izdelkov. Cilj je, da se ohrani efekt, zaradi katerega je bilo eterično olje dodano. Z novejšimi tehnologijami je pridobivanje eteričnih olj iz rastlin zelo učinkovito.