0
0.00
Mini Cart
  • prazna košarica

    V košarici ni izdelkov.

Mrtvo morje – eno izmed svetovnih čudes

Mrtvo morje – eno izmed svetovnih čudes


Prva podmornica s posadko se bo v kratkem podala na dno Mrtvega morja in oskrbela znanstvenike z neprecenljivimi ugotovitvami.


Na najnižje ležeči točki zemeljske oble, kjer se čas skorajda ustavi, je neverjeten naraven laboratorij milijone let razvijal enega izmed najbolj edinstvenih in neprecenljivih načinov zdravljenja – plasti mineralnega blata.

 

Znanstvene raziskave je leta 1778 začel Lavoisier, ki je opravil prve analize vode iz Mrtvega morja. Gay-Lussac je leta 1818 objavil opis kemičnih komponent Mrtvega morja. Leta 1936 je prestižna revija Nature objavila pomemben članek, ki je temeljil na delu Elazari-ja Volcani, ki je dokazal, da je v Mrtvem morju življenje.

Različne terapevtske koristi Mrtvega morja so dobro poznane že odkar je Kleopatra oznanjala njegove kvalitete, ki naj bi še posebej poudarjale lepoto. V regiji so našli ostanke term iz Rimskih časov, ki dokazujejo, da je bilo Mrtvo morje tudi tedaj znano po zdravilnih sposobnostih. Zgodbe o nenavadnih ozdravljenjih najdemo tudi v križarskih pisanjih. Po ustanovitvi Izraelske države, so se začeli pojavljati znanstveni članki o blagodejnih učinkih Mrtvega morja in te regije na kožne, sklepne, dihalne, očesne in druge bolezni.

Mnoge raziskovalne ustanove, med njimi Geološki inštitut v Jeruzalemu, Inštitut geofizike v Hollonu, Univerza v Tel Avivu trdo delajo na razkritju skrivnosti mrtvega morja. Dandanes odkritja, ugotovljena s pomočjo sofisticiranih novih znanstvenih orodij, presenečajo celo najbolj izkušene geologe. Ena najbolj skrivnostnih točk je mesto na dnu, poimenovano ”Bermudski trikotnik Mrtvega morja”. Tukaj vroči vrelci in premiki zemeljskih plasti ”raztegujejo” Mrtvo morje 1 cm na leto, na istem mestu pa so zaznali tudi večje količine redkih kovin.

Zdravilišča

Mrtvo morje je edinstveno vodno telo, neprimerljivo s katerimkoli drugim. Nahaja se na najnižji nadmorski višini in je najbolj slano med globokimi, naravnimi vodnimi telesi na zemlji. Koncentracija soli in mineralov je kar 33%, v primerjavi s 3% v oceanih. Celotna regija Mrtvega morja je pomembno območje zdravilnih resortov. Izjemna ponudba terapij obsega kopanje v vodi Mrtvega morja in v termalnih vrelcih, terapije s terapevtskim blatom, izpostavljanje soncu in posebnemu ultravijoličnemu sevanju v tem območju.

Sol Mrtvega morja

Mineralna sestava soli Mrtvega morja izboljša celični metabolizem in pripomore k obnovi in regeneraciji. Deluje tudi kot razkužilo in pomaga pri odstranjevanju škodljivih snovi iz kože.

Blato Mrtvega morja

Blato Mrtvega morja pomlajuje kožo, saj so njegovi bogati naravni minerali bistvenega pomena za zdravje kože. Pomaga ji pri obnovi in regeneraciji celic, s tem pa preprečuje staranje. Z vsebujočimi minerali stimulira tudi pretok krvi, saj poveča dotok kisika in odstranjuje strupe iz kože, jo krepi in napenja njena tkiva, kar se pokaže v mladostni in sijoči polti.