VZROKI ZA NASTANEK 

Pasja in človeška ušesa so si podobna v eni stvari. In sicer, da se zdrava ušesa čistijo sama, saj se odluščen epitelij skupaj z ušesnim maslom izloča proti zunanjosti ušesa.

Sama oblika sluhovoda pa se pri ljudeh in psih precej razlikuje in to je tudi eden izmed glavnih razlogov, da se vnetja pri psih pojavljajo bolj pogosto, kot pri ljudeh. Ušesni kanal pri ljudeh je horizontalno oblikovana, ravno potekajoča struktura tunelaste oblike. Pri psih je ta v obliki črke L, zato se odluščen epitelij in vosek težje odstranita. Tako se ustvari vlažno, temno okolje, ki je odlično mesto za razmnoževanje bakterij in kvasovk.  Psi ki imajo pokončno postavljena ušesa, so temu manj podvrženi saj v takem ušesu zrak stalno kroži. Psi s povešenimi uhlji (koker španjeli, baset…) na drugi strani, pa imajo pogosto težave z vnetji, saj je uho ves čas vlažno. Pri nekaterih pasmah pa problem predstavlja odlakan sluhovod, pri čemer dlake ovirajo izločanje celičnega debrisa in ušesnega voska. 

Sezonska vnetja ušes so lahko posledica alergij ali tujkov v ušesu (spomladi so to večkrat semena trav). Psi, ki se radi zadržujejo v vodi so tudi podvrženi razvoju vnetja.

Kronično vnetje ušes je dolgotrajno in pogosto nekoliko bolj nadležno za zdravljenje. Običajno se pojavlja v povezavi z alergijami in ne toliko s samo obliko ušesa. Vzrok sta lahko tudi cushingova bolezen ali težave s ščitnico. 

 

KAKO PREPOZNAMO VNETJE UŠES?

Vnetje ušes ponavadi hitro prepoznamo, saj ga spremljajo tipični simptomi:

  1. stresanje z glavo,
  2. praskanje ušes,
  3. drgnjenje glave ob predmete, tla,
  4. izcedek iz ušes (velikokrat je lahko zelo neprijetnega vonja),
  5. rdečica ušesnega kanala
  6. hematom v ušesu.

DIAGNOSTIKA

Veterinar bo zagotovo vzel bris sluhovoda in poskušal ugotoviti, če vnetje povzročajo bakterije, kvasovke ali garje. Garje lahko veterinar določa takoj pod mikroskopom. Za ugotavljanje prisotnosti bakterij in kvasovk pa so večinokrat potrebne laboratorijske preiskave. 

ZDRAVLJENJE 

Zdravljenje je odvisno od stopnje vnetja.  Zmeraj se priporoča čiščenje ušes, da se odstrani vso nesnago. Če je vnetje že napredovalo je uho lahko razboleno, zato bodimo pri čiščenju zelo nežni. Če je področje ušesa preveč občutljivo naj to opravi veterinar, saj lahko žival sedira. Uporabljajo se tudi topikalna zdravila, ki delujejo antibakterijsko, antimikotično in protivnetno. Antibiotiki se lahko dajejo tudi sistemsko. Protivnetna zdravila se lahko včasih uporabljajo sistemsko, kadar želimo zmanjšati bolečino, rdečico in oteklino. 

PREVENTIVA

Neprijetnemu vnetju ušes se lahko izognemo z rednim čiščenjem ušes. Opravilo je zelo enostavno, če psa na to navajamo že od malega. Čistilo, ki naj ima sobno temperaturo, zlijemo v uho psa, ki ga držimo navzgor ter bazo uhlja nežno masirajte, da se nabrana umazanija zmehča in sprosti. Odvečno čistilo obrišemo z uhlja ter psu pustimo, da strese z glavo in tako odstrani še preostalo čistilo in umazanijo iz ušes.

Za kužke kjer je problem, da je sluhovod ves čas vlažen je zelo priporočena uporaba pudra za nego ušes, ki preprečuje bakterijske okužbe, saj ohranja suho okolje.