Skrb za čistočo ušes vašega štirinožnega prijatelja je izredno pomembno. V nasprotnem primeru obstaja namreč povečana nevarnost za vnetje ušes pri psu. Upoštevati morate namreč, da imajo ušesa psov nekoliko posebno strukturo. Zaradi specifične anatomije ušesa se tujki zelo težko izločijo sami od sebe. Sem na primer sodi tudi voda, ki se lahko nakopiči v ušesu vašega psa, kar pogosto vodi do neprijetne srbečice, v skrajnem primeru pa celo do vnetja. Vzemite si torej čas in poskrbite za to, da bodo pasja ušesa vedno čista in suha.

Pri izbiri sredstva za čiščenje ušes pri psu je pomembno, da izberete kvalitetno in naravno sredstvo, ki ne bo še dodatno dražilo pasjega ušesa.

Kako se lotiti čiščenja ušes?  

Čistilo, ki naj ima sobno temperaturo, zlijte v uho psa, ki ga držite navzgor ter bazo uhlja nežno masirajte, da se nabrana umazanija zmehča in sprosti. Odvečno čistilo obrišite z uhlja ter psu pustite, da strese z glavo in tako odstrani še preostalo čistilo in umazanijo iz ušes.

V kolikor je uho rdeče, srbeče in boleče, je najverjetneje prisotno vnetje. V tem primeru obiščite veterinarja, ki bo ocenil stanje ušesa ter predpisal ustrezen postopek čiščenja in zdravljenje, saj ob morebitni poškodbi bobniča, niso primerna vsa čistila za ušesa.

Čeprav bo treba psa morda sprva z nečim zamotiti, psi večinoma nimajo težav s čiščenjem ušes. Ko se privadijo na to opravilo, začnejo v njem običajno zelo uživati – še posebej med delom, ko masirate uho oziroma okolico ušesa. Gre namreč za območje, ki je gosto posejano z živčnimi končiči, med tovrstno masažo pa naj bi se celo sproščali endorfini, hormoni zadovoljstva. Še en razlog več, torej, da ne pozabljate na to, da tudi vaš kosmatinec potrebuje redno čiščenje ušes.