Dlaka je eden od ključnih značilnosti naših hišnih ljubljenčkov, psov in mačk. Ne samo, da prispeva k njihovi privlačnosti, temveč ima tudi ključno vlogo pri njihovem preživetju in počutju. Ste se kdaj vprašali, kako je strukturirana dlaka pri psih in mačkah, kako raste in kaj jo naredi edinstveno? 

Anatomija dlake

Dlaka, znanstveno znana kot pokrivalo, je sestavljena iz več plasti. Ima več ključnih funkcij za naše kosmate prijatelje, vključno s termoregulacijo, zaščito in komunikacijo.

 1. Varovalne dlake: To je najbolj zunanja plast dlake, pogosto imenovana tudi vrhnja plast. Varovalne dlake so daljše, debelejše in trše od spodnjih plasti. Njihova glavna funkcija je zaščita pred zunanjimi elementi, kot so dež, veter in UV-žarki.
 2. Srednje dlake : Nahajajo se pod varovalnimi dlakami in so po dolžini in debelini srednje. Zagotavljajo izolacijo in prispevajo k splošnemu videzu živali.
 3. Spodnje dlake: Najbolj notranjo plast dlake sestavljajo spodnje dlake, ki so mehke in puhaste. Služijo odlični izolaciji in ohranjajo žival toplo v hladnem vremenu. Spodnje dlake tudi zadržujejo zrak blizu kože s čimer ustvarijo plast toplote.
 4. Lasni mešički: Vsaka dlaka na telesu psa ali mačke raste iz lasnega mešička, ki je vdelan v kožo. Ti mešički so bogati z žilami in lojnicami, ki proizvajajo olja, ki ohranjajo dlako negovano in vodoodporno.

Cikel rasti

Rast dlake sledi cikličnemu vzorcu s tremi glavnimi fazami:

 1. Anagensa faza: Med to fazo dlaka aktivno raste iz lasnega mešička. Dolžina anagenske faze se razlikuje med posameznimi živalmi in celo med različnimi pasmami. Pri nekaterih pasmah psov, kot je pudelj, lahko anagenska faza traja zelo dolgo, kar privede do neprekinjenega rasti dlake.
 2. Katagena faza: To je prehodna faza, kjer se rast dlake upočasni in lasni mešiček začne krčiti. Katagena faza označuje konec aktivne rasti dlake.
 3. Telogena faza: V tej fazi počitka je lasni mešiček neaktiven, stara dlaka pa ostane na mestu, medtem ko pod njo začne rasti nova dlaka. Izpadanje dlake se običajno pojavi med to fazo, ko nova dlaka izrine staro.

Razlike med pasjo in mačjo dlako

Čeprav imajo tako psi kot mačke dlako, obstajajo opazne razlike med njima:

 1. Tekstura: Dlaka mačk je običajno bolj drobna in mehkejša v primerjavi z večino pasem psov. Dlaka psov se razlikuje glede na pasmo, od grobe (npr. terierji) do mehke in puhaste (npr. labrador retriverji).
 2. Gostota: Psi pogosto imajo bolj raznoliko gostoto dlake po telesu, pri čemer imajo nekatere pasme debelejšo dlako v določenih predelih, kot so griva ali rep. Mačke imajo običajno bolj enakomerno gostoto dlake.
 3. Izpadanje dlake: Veliko psov ima sezonski vzorec izpadanja dlake, pogosto spomladi in jeseni, medtem ko nekaterim izpada skozi vse leto. Mačke pa so znane po izpadanju dlake čez celo leto, pri čemer so nekatere razlike odvisne od pasme in posamezne zdravstvene kondicije.
 4. Vzorci in barve: Tako psi kot mačke kažejo širok spekter barv in vzorcev dlake, pri čemer so nekatere pasme znane po posebnih značilnostih dlake. 

Izpadanje dlake in zapletena dlaka

Izpadanje dlake in zapletena dlaka sta pogosti težavi tako pri psih kot mačkah. Izpadanje, naraven proces, se pojavi v različnih stopnjah med pasmami in nanj lahko vplivajo dejavniki, kot so podnebje, letni čas in splošno zdravje. Redno krtačenje lahko pomaga obvladovati izpadanje s tem, da odstrani odvečno dlako in preprečuje vozle, vendar so nekatere pasme bolj nagnjene k zapletanju in vozlanju zaradi dolge ali gosto dlake. Zavozlana dlaka lahko za hišne ljubljenčke postane neprijetna in celo boleča, saj lahko vleče na njihovo kožo. Da bi ohranili udobje svojih kosmatih spremljevalcev in njihovo dlako v dobrem stanju, je bistveno vzpostaviti negovalno rutino, ki vključuje redno krtačenje, še posebej pri dolgodlakih pasmah, in se odzvati na morebitne vozle ali zapleteno dlako, da preprečite, da bi postale resnejše težave. Odlična pomoč pri redni negi so tudi razni šamponi, prilagojeni za lažje razčesavanje in izločanje odvečne dlake.

Arava Herbal Grooming šampon za pse je nepogrešljiv izdelek za lastnike hišnih ljubljenčkov, ki želijo izboljšati počutje svojih kosmatih spremljevalcev. Obogaten z močno kombinacijo 14 aktivnih rastlinskih sestavin, kot so žajbelj, smirna in minerali Mrtvega morja, ta šampon presega običajno čiščenje. Ponuja celostno doživetje nege, ki očisti pasjo dlako, ne da bi odstranil naravna olja, kar zagotavlja zdrav in sijoč videz. Poleg tega je izjemno učinkovit pri zmanjševanju nepotrebnega izpadanja dlake z odstranjevanjem stare in odmrle dlake. Rezultat je čista, sijoča in dobro navlažena dlaka, ob tem pa vas bo razveseljeval prijeten in dolgotrajen vonj.  

Arava Less Shedding Balzam za manj izpadanja dlake za pse je izdelek, zasnovan z mislijo na dobrobit vašega kosmatega prijatelja. Gre za naravno rešitev, ki zmanjšuje prekomerno izpadanje dlake hkrati pa izboljšuje teksturo in upravljivost dlake. Ta balzam ne le preprečuje izpadanje dlake, ampak tudi oživlja dlako, ji povrne sijaj in poveča vitalnost. Njegova edinstvena mešanica 15 aktivnih rastlinskih sestavin, med katerimi so cedra, kamilica in argan, nudi globoko hranjenje tako dlake kot kože, zato se izdelek zlahka vpije in učinkovito deluje. Poleg tega deluje kot zaščitni ščit pred vplivi okolja, kar zagotavlja, da bo dlaka vašega ljubljenčka vedno ostala v optimalnem stanju. 

Saw Palmetto, je angleško poimenovanje nizke grmičate palme, ki jo v Sloveniji poimenujemo palmeto, latinsko poimenovanje pa je Serenoa repens.  Je eden od ključnih sestavin tega zeliščnega balzama, rastlina znana po svojih potencialnih koristih za spodbujanje zdravja dlake. Pogosto se uporablja za reševanje težav, kot so izpadanje las in redčenje pri človeku in hišnih ljubljencih. Saw Palmetto lahko pomaga zavirati pretvorbo testosterona v dihidrotestosteron (DHT), hormon, povezan z izpadanjem las. S vključitvijo Saw Palmetto v ta balzam pomaga ohranjati sijočo in zdravo dlako vašega kosmatega spremljevalca, kar ga naredi odličen dodatek k negovalni rutini vašega ljubljenčka.

 

Zaključek

Razumevanje strukture in rasti dlake pri psih in mačkah ne samo poglobi naše spoštovanje do naših kosmatih spremljevalcev, ampak tudi pomaga pri njihovi pravilni oskrbi in negi. Medtem ko dlaka opravlja več funkcij, je pomembno vedeti, da je vsak hišni ljubljenček edinstven, in značilnosti njegove dlake se lahko zelo razlikujejo glede na pasmo in genetiko posameznika. 

Arava zeliščni balzam proti izpadanju pasje dlake

Arava zeliščni negovalni šampon