Največ primerov okužbe s srčno glisto ali dirofilarijo so potrdili v mediteranskih državah, kamor se uvrščajo  tudi Dalmacija, hrvaška Istra in slovenska Obala, kjer še posebej radi preživljamo poletne počitnice. A piki tamkajšnjih komarjev niso nadležni le ljudem, temveč so lahko zelo nevarni za pse. Prek pika komarja se lahko pes okuži z ličinko srčne gliste, ki  po krvnem obtoku doseže srce, se tam razvije v odraslega zajedavca, samica izleže nove ličinke, kar privede do cele serije zelo resnih zdravstvenih težav, lahko tudi do odpovedi pasjega srca.

 

Znaki in zdravljenje smrtonosne okužbe  

Odrasle gliste so običajno dolge 20 cm, se hitro razmnožujejo, njihove ličinke pa lahko v krvnem obtoku preživijo tudi leto in pol. Od tam se prek komarja, ki piči okuženo psa ali mačko prenašajo na zdrave živali.  Pes ali mačka okužena s srčno glisto ima lahko številne zdravstvene težave, od hujšanja, hitre utrudljivosti, kašljanja, pospešenega utripa, težkega dihanja, vročine in bruhanja. Srčne gliste zaradi svoje velikosti in  števila povzročijo razširitev žil, nabiranje vode v pljučih in ostalih organih, okvare notranjih organov, lahko tudi odpoved srca. Ker je zdravljenje okužbe s srčno glisto dolgotrajno, negotovo in v številnih primerih žal neuspešno, saj se klinični znaki bolezni pojavijo razmeroma pozno, ko srčne gliste že močno okvarijo notranje organe, je preventiva pred srčno glisto izrednega pomena.

 

Ste psa zaščitili pred srčno glisto?

Predvsem, če s psom dopustujete na Obali, na Hrvaškem ali drugje v Sredozemlju, tega nikar ne pozabite storiti.  Sredstev za preprečevanje okužbe s srčno glisto je veliko, običajno jih psom, ki živijo ali počitnikujejo ob morju dajemo vsak mesec. Kateri pripravek je za vašega psa najprimernejši, vam bo znal svetovati vaš veterinar. Ker je preventiva v obliki različnih pripravkov cenovno dostopna, učinkovita in ker jo lahko kupite v  vsaki veterinarski ambulanti, ne pustite, da bi se vas kuža okužil s srčno glisto. Preprečite okužbo, da bosta z vašim kosmatincem še dolga leta počitnikovala skupaj.