Ker okuženi klopi povzročajo številna huda obolenja ne le ljudem, temveč tudi živalim, moramo svoje kosmatince čim prej ustrezno zaščititi. In to moramo storiti vsako leto prej, saj se zima vse prej umika pomladi, ko klopi ob ugodnih temperaturah postanejo aktivni.

 

Klopne bolezni –  hude posledice

Borelioza, anaplazmoza, babezioza so najpogostejše bolezni, ki jih psom povzročajo okuženi klopi, pes pa lahko zaradi ugriza klopa utrpi tudi klopno paralizo. Dobra novica je, da lahko ugriz klopa, ki na psa in človeka ne preži le v gozdu, temveč tudi na sprehodu po zelenicah v urbanih središčih, lahko tudi na domačem dvorišču, v veliki meri preprečimo z učinkovitimi proti parazitnimi sredstvi. Pomembno je izbrati zaščito, ki učinkovito odganja  zajedavce, a je hkrati za psa in njegovo človeško družino varna. Še posebej pozorne morajo biti družine z majhnimi otroki, saj so v izdelkih proti bolham in klopom najpogosteje prisotni pesticidi, kot so flumetrin, imidakloprid, TCVP in drugi. Te kemikalije, kot dokazujejo raziskave, pa lahko povzročajo veliko tveganje za zdravje psa in ljudi, nevarne pa so tudi za okolje, zato naj ti izdelki ne bi prišli v stik s pitno vodo.

Naravna zaščita

Od začetka lanskega leta so tudi na slovenskem tržišču prisotni naravni izdelki proti parazitom blagovne znamke Arava, v katerih ni psom in ljudem nevarnih pesticidov in kemikalij. Ovratnice in ampule za odrasle in mlade pse ter mačke Arava vsebujejo učinkovito in skrbno izbrano  kombinacijo naravnih eteričnih olj poprove mete, nageljnovih žbic, cimeta, limonske trave, timijana, nima, limoninega evkaliptusa, virginijskega brina, navadne mačje mete, belega vratiča, bora in grenke pomaranče. Poleg naravne in varne zaščite Aravine izdelke proti zajedavcem odlikuje tudi dolgo – petmesečno delovanje, ki svoje učinkovitosti ne izgubi niti po kopanju ali namakanju psa v sladki ali morski vodi.

Ukrepajmo takoj

Kljub ustrezni zaščiti proti klopom, sebe, družinske člane in psa po aktivnostih v naravi vedno temeljito preglejte, saj je tako za ljudi kot živali izjemnega pomena, da klopa, če si vas je ta vendarle izbral za gostitelja, čim prej pravilno odstranite. Vsaka ura je pomembna, saj v primeru nekaterih bolezni, ki jih prenašajo okuženi klopi, le ti potrebujejo nekaj časa preden jim uspe okužbo prenesti na svojega gostitelja. Psa ali človeka.