Zakaj je nega pomembna?

Z redno higieno in čiščenjem ušes nastanek vnetij najlažje preprečimo. Nekatere pasme psov so bolj dovzetne za razvoj vnetij ušes, še posebej take s povešenimi ušesi (npr. baset, koker španjel, labradorec, …) ali pa z zelo odlakanimi ušesi (pudelj, havanski bišon, …), saj so njihova ušesa manj prezračena in se v njih lažje nabirajo vlaga in ušesno maslo, kar ustvarja ugodne razmere za nastanek vnetja. Če je vaš kuža bolj dovzeten za ušesna vnetja, mora biti čiščenje bolj pogosto, a tudi pretiravanje s čiščenjem ni priporočljivo, saj lahko s tem povzročimo draženje in dosežemo nasproten učinek. O pogostosti čiščenja se je najbolje posvetovati z veterinarjem. Priporočljivo pa je redno opazovanje ušes, s čemer je najbolje začeti že ko je naš kuža mladiček. S tem dobimo občutek, kako izgledajo zdrava ušesa. Sluhovod je normalno svetlo rožnate barve, suh, vidno pa je lahko tudi malo ušesnega masla. Uho lahko tudi povonjamo, saj je pojav neprijetnega vonja eden izmed prvih znakov, da nekaj ni v redu.

 

Kako prepoznamo težave?

Znaki, na katere moramo biti pozorni, so:

  • neprijeten vonj iz ušes,
  • pordeli sluhovodi,
  • stresanje z glavo,
  • vztrajno praskanje za ušesi,
  • nenavaden izcedek iz ušes,
  • nabiranje rjave ali črne snovi, ki izgleda kot kavna usedlina, je značilna za ušesne garje,
  • bolečina ob dotiku ušes,
  • izpadanje dlake,
  • nagibanje glave v smeri obolelega ušesa,
  • hoja v krogu in izguba ravnotežja.

 

Kaj privede do vnetja?

Med najpogostejše vzroke za vnetja ušes sodijo prirojeni ožji sluhovodi, zaraščanje dlak v sluhovode, povešeni uhlji, odlakanost notranje strani uhlja, čezmerna vlaga v sluhovodih in čezmerno izločanje ušesnega masla. Vzrok za kronično vnetje pasjih ušes so lahko tudi alergije, motnje v zaroženevanju kože, tujki in zajedavci sluhovoda. Za alergijsko vnetje zunanjega sluhovoda so najpogosteje odgovorni atopija, alergija na hrano, alergija na zdravila in kontaktni alergijski dermatitis. Na kronično alergijsko vnetje se zlahka naveže še bakterijsko ali glivično vnetje. Kar 50 % vseh vnetij mačjih in okoli desetino vnetij pasjih ušes pa lahko pripišemo ušesnim garjam. Ušesne  garje prepoznamo po  značilnem videzu kavne usedline v ušesih. Vnetje ušes lahko povzročajo tudi tujki, kot so travne rese, pesek in izsušeni ostanki zdravil.

 

Kako negovati ušesa?

Dobra izbira je Arava Bio Enzymatic Ear Cleaner – tekočina za čiščenje mačjih in pasjih ušes, ki jo lahko uporabljamo za rutinsko čiščenje ušes pri psih vseh starosti ali pa kot pomoč pri terapiji akutnih in kroničnih vnetij. Z blaženje srbečice in draženja ušes pri psih in mačkah je priporočljiva uporaba pudra Arava Bio Enzymatic Ear Powder. Najbolj priročni za hitro nego pasjih ušes pa so čistilni robčki Arava Ear Wipes. Njihova nežna formula odstrani umazanijo, vosek in izcedek ter preprečuje neprijeten vonj iz ušes ter srbenje in draženje.

 

KAKO DOBRO SLIŠIJO PSI?

Medtem ko ljudje zaznamo zvoke ki se gibljejo med  64-23,000 Hz, je ta razpon pri psih dosti večji in sicer kar med  67-45,000 Hz, povprečen pes pa sliši kar 4 – krat bolje od povprečnega človeka.