Spomladanski čas s seboj prinaša razcvet narave in toplih sončnih dni, je pa to tudi čas, ko se pri psih in mačkah pojavijo zunanji zajedavci. Ti zajedavci lahko povzročajo resne zdravstvene težave vaših hišnih ljubljenčkov, zato je pomembno, da jih preprečujete in zdravite, če se že pojavijo.

Ena izmed najpogostejših zunanjih zajedavcev pri psih in mačkah so bolhe. Bolhe so majhni skakajoči insekti, ki se prehranjujejo s krvjo živali. Ko se bolha hrani, izloča slino, ki lahko povzroči srbečico in draženje kože. Poleg tega lahko bolhe prenašajo tudi nekatere bolezni, kot je na primer infekcija z lišaji. Ker del razvojnega kroga bolhe poteka v okolici in se jajčeca nahajajo tudi na pasji oziroma mačji postelji ali preprogi ter drugih mestih, kjer se vaši ljubljenčki zadržujejo, je potrebno ob zdravljenju živali prav tako sanirati njihovo okolico.

Drugi zunanji zajedavci, ki se pojavijo v spomladanskem času, so klopi. Klopi so majhni pajkovci, ki se prehranjujejo s krvjo in se pritrdijo na kožo živali, da se hranijo. Klopi so znani kot prenašalci nekaterih resnih bolezni, kot sta Lymska borelioza in klopni meningitis, zato je pomembno, da svojega psa ali mačko redno pregledujete.

Poleg zgoraj opisanih pa lahko psa ali mačko napadejo tudi drugi zunanji zajedavci, kot so uši ali pršice. Uši se nahajajo predvsem na glavi, vratu in ušesih živali, pršice pa lahko povzročijo srbečico in izpuščaje po celem telesu.

Z rednim pregledovanjem kože boste lahko opazili morebitne znake prisotnosti zunanjih zajedavcev. Če opazite znake, kot so srbenje, izpadanje dlak ali rdečica kože, je pomembno, da poiščete veterinarsko pomoč, da bi preprečili morebitne zdravstvene težave.

Da bi preprečili pojav zunanjih zajedavcev pri psih in mačkah, je pomembno, da redno uporabljate učinkovite izdelke za zaščito proti le-tem. Na voljo so različni izdelki, kot so ovratnice, spreji in kapljice, ki lahko preprečijo napad zunanjih zajedavcev in preprečijo morebitne bolezni, ki jih ti zajedavci prenašajo. Arava ponuja različne naravne izdelke za zaščito vaših ljubljenčkov – ovratnica proti bolham in klopom za pse in mačke, ampule proti klopom in bolham za pse ali za pasje mladiče in mačke, ter šampon z eteričnimi olji proti klopom in bolham za pse. Vsi izdelki so prijazni celotni družini; z njimi se lahko rokujejo tudi otroci. BREZ stranskih učinkov za živali, primerni za pse in mačke vseh starosti (tudi za mladičke), varni za breje, starejše ali obolele. Vse izdelke proti klopom in bolham najdete tukaj: Izdelki proti klopom in bolham