Seznam razstav skupaj s prijavnicami ponavadi najdete na straneh kinoloških zvez posameznih držav. Pri nas je to Kinološka zveza Slovenije. Razstava je lahko državna (CAC) ali mednarodna (CACIB).

Razredi, v katere lahko prijavite svojega ljubljenčka so naslednji:

 • razred mladičev – prijavljajo se psi od 4 do 6 meseca starosti
 • razred najmlajših – prijavljajo se psi od 6 do 9 meseca starosti
 • razred mladih – prijavljajo se psi, stari od 9 do 18 mesecev
 • razred vmesnih – prijavljajo se psi, stari od 15 do 24 meseca
 • razred odprtih – prijavljajo se psi, stari od 15 mesecev dalje
 • razred delovnih – prijavljajo se psi z opravljenim delovnim izpitom, ki ga za pasmo
  predpisuje pravilnik FCI
 • razred prvakov – obvezno se prijavljajo psi, ki že imajo naziv “PRVAK SLOVENIJE V LEPOTI”
 • razred veteranov – prijavljajo se psi, starejši od 8 let

Psi, prijavljeni v razredu mladičev in v razredu najmlajših, se opisujejo z:

 • zelo perspektiven,
 • perspektiven,
 • neperspektiven.

Postopek podelitve nazivov in kandidatur na razstavah je naslednji:

PRVAK RAZREDA MLADIH: Ta naziv lahko podeli sodnik najlepšemu, z oceno Odlično I. ocenjenemu psu in psici v tem razredu.

CAC SLO: To kandidaturo lahko podeli sodnik v razredih vmesni, odprti, delovni in prvaki, psu in psici, ki sta v teh razredih dobila oceno Odlično I. 

 1. CAC SLO: To kandidaturo lahko podeli sodnik drugouvrščenemu psu in psici v razredih razredih vmesni, odprti, delovni in prvaki, psu in psici, ki sta v teh razredih dobila oceno Odlično II.

PRVAK RAZREDA VETERANOV: Ta naziv lahko podeli sodnik najlepšemu odlično ocenjenemu psu in psici, ki sta v tem razredu dobila oceno Odlično I.

PRVAK PASME: Za ta naziv tekmujejo psi in psice, ki so prejeli: naziv “Prvak razreda mladih” in vsi, ki so prejeli CAC SLO ter naziv “Prvak razreda veteranov”.

PRVAK PASEMSKE SKUPINE: Na razstavah tekmujejo za ta naziv vsi prvaki pasem. Vse prvake pasem se razvrsti v deset pasemskih skupin FCI; v zaključnem tekmovanju (“defile” prvakov) izberejo imenovani sodniki deset zmagovalcev pasemskih skupin.

PRVAK RAZSTAVE: Za ta častni naziv tekmuje vseh deset prvakov pasemskih skupin.

Na razstavo pridemo primerno oblečeni in obuti. Zapovedane uniforme ni, je pa nenapisano pravilo, da pokažeš spoštovanje sodniku in na razstavo ne prideš oblečen v trenirko.
Psa postrižemo (če tega sami nismo vešči, ga peljemo k pasjemu frizerju), postrižemo kremplje in skopamo. Za kopanje uporabimo primeren šampon in po potrebi tudi balzam.
Psa na razstavo v krog peljemo z ustrezno razstavno vrvico – kupite jih lahko tudi na sami razstavi. V razstavnem krogu sledite navodilom vodje kroga oziroma sodnika.
Predvsem pa ne pozabite – psu niso važni pokali in nazivi, ampak čas, ki ga preživi z vami, zato se zabavajta in uživajta.