Eterična olja so hidrofobne tekočine, sestavljene iz večih substanc, ki izvirajo iz različnih delov rastlin (korenine, semena, listi, steblo, cvetovi…). Običajno so pridobljene z metodo destilacije, čeprav ta še zdaleč ni edina. Po destilaciji združijo rastlinski ekstrakt z oljno podlago. Eterična olja opravljajo v rastlini več funkcij, saj imajo edinstveno intenziven vonj, ki je odgovoren za privabljanje in odganjanje insektov in ptic ter varovanje rastline.

Eterična olja se danes uporabljajo na različnih področjih oz. v različnih izdelkih: v parfumih, kozmetiki, milih, repelentnih sredstvih, v razkužilih… In seveda za aromaterapijo, vejo alternativnega zdravljenja, ki se nanaša na zdravilne učinke eteričnih olji. Aromaterapija se izvaja že stoletja in je danes tema večih raziskav pri katerih ugotavljajo njihove učinke ( antibakterijsko, antimikrobno delovanje, zmanjšanje vnetja, nespečnost, zmanjšanje glavobolov…)

Olja prodrejo v plasti epidermisa delujejo na njih in na tkiva pod njimi ter imajo pozitivne učinke na kožo in lase/ dlako. Hkrati delujejo tudi na limbični sistem in pomirjajo. 

Izjemno pomembna je kvaliteta eteričnega olja. Kvaliteta eteričnega olja ni odvisna samo od sestavin, ki se v njem nahajajo, temveč tudi od njihove koncentracije, načina ekstrakcije ter shranjevanja.

Ker nekatera eterična olja delujejo repelentno (odganjalno) so lahko dober nadomestek kemičnim sredstvom proti zunanjim parazitom. Kombinacija različnih eteričnih olj običajno poveča repelentni učinek (podaljšajo delovanje).

Med najbolj učinkovitimi rastlinami z repelentnim delovanjem so:

  1. citronela,
  2. limonska trava,
  3. evkaliptus,
  4. sivka,
  5. timijan,
  6. bor.

Eterična olja so zelo koncentrirana, zato moramo biti pozorni kako jih shranjujemo. Plastična embalaža ni primerna, saj jo olja lahko raztopijo oz. poškodujejo. Najprimernejša je temna steklena ali aluminijasta embalaža, ki lahko brez problema zadržuje visoke koncentracije eteričnih olj. 

V Sloveniji je stopnja okuženosti z boreliozo zelo visoka. Klopi so prenašalci večih zelo neprijetnih bolezni kot so: babezioza, borelioza, anaplazmoza. Bolezni so hude, v nekaterih primerih težje ozdravljive, posledice pa so lahko trajne. Zato je preventivna zaščita proti klopom in drugim insektom ekstremno pomembna. Pazljivi bodimo še posebno v prihajajočih mesecih, ko se dan daljša, postaja toplejši in so sprehodi po gozdovih in travnikih zelo mikavni. 

S kombinacijo različnih eteričnih olj se tako lahko učinkovito borimo tako proti klopom kot tudi proti bolham. Sredstva za zaščito so lahko v obliki pršil, ovratnic ali ampul. 

Pomembno je, da sledimo navodilom proizvajalca in spremljamo, kako dolgo sredstva učinkujejo in kdaj jih moramo osvežiti. 

Vsekakor pa je v času, ko so klopi zelo aktivni (od spomladi do jeseni) pomembna posebna pozornost. Zato predilekcijska mesta (meta kjer je koža tanjša – okrog ušes, po trebuhu, v dimljah…) po sprehodu vseeno preglejmo.