Nekaj snega smo se to zimo že lahko razveselili in ni ga lepšega kot jutranji sprehod v snegu. Tudi za večino naših štirinožcev postanejo sprehodi še bolj zanimivi in atraktivni, saj je sneg odličen za skakalne akrobacije, lovljenje in igranje. 🐾 A pomembno je, da psa ustrezno pripravimo na zimske razmere in kar se da, poskrbimo za njegovo zdravje. Neprijetnostim, ki jih povzročajo sneg, led in ostali produkti za odtajanje tal se lahko z lahkoto izognemo.

Te zanima kako? Beri dalje.

𝐏𝐑𝐄𝐕𝐄𝐍𝐓𝐈𝐕𝐀 𝐏𝐑𝐄𝐃 𝐙𝐃𝐑𝐀𝐕𝐋𝐉𝐄𝐍𝐉𝐄𝐌
To zimo se držimo pravila preventiva pred zdravljenjem in poskušajmo z manjšimi preventivnimi ukrepi preprečiti neprijetne posledica na tačkah Zanaših kosmatincev kot so razjede, razpoke in suhe blazinice.
Zato je priporočljivo, da blazinice zaščitimo z ustreznim mazilom. 𝐀𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐳𝐚𝐬̌𝐜̌𝐢𝐭𝐧𝐨 𝐢𝐧 𝐧𝐞𝐠𝐨𝐯𝐚𝐥𝐧𝐨 𝐦𝐚𝐳𝐢𝐥𝐨 varuje blazinice pred razpokami in izsušitvijo ter jih ohranja mehke in zdrave. Kombinacija različnih naravnih olj preprečuje dehidracijo kože, pomaga pri regeneraciji tkiva in neguje kožo in dlako. Hkrati pa omogoča, da presnovki lahko zapustijo tačko.
Poleg tega pa je mazilo smiselno uporabljati tudi zaradi konstantnega prehajanja med toplim notranjim in mrzlim ter mokrim zunanjim okoljem, kar povzroči izsušitev in pokanje blazinice (podobno se zgodi tudi koži naših rok pozimi, če ne uporabljamo rokavic ali kreme za roke).
Marsikateri lastiki se pozimi bojujemo tudi z snežnimi kepami, ki nastajajo med prsti naših psov. Mislim, da bi vsi lahko potrdili, da je to zelo neprijetna stvar. Gre za nabiranje snega med prsti, ki se zaradi oddajanja telesne toplote tali in nato zmrzuje v leden kristalčke, ki povzročajo neprijeten občutek. Zato pozimi kadar je sneg, večkrat opazimo kužke, ki si na sprehodih ližejo tačke, saj si s tem poskušajo odstraniti kristalčke, ki jih dražijo.
To se najpogosteje dogaja psom z daljšo dlako med prsti, zato se priporoča, da se pri teh dlako postriže, saj poleg trenutne blažje bolečine, kepe povzročajo tudi izsuševanje blazinic. Pri reševanju težave nam bo pomagalo tudi zaščitno mazilo, ki bo zmanjšalo možnost nastanjanja snežnih kep med prsti.
Šapice po vsakem sprehodu sperimo in obrišimo ali pa uporabimo 𝐀𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐜̌𝐢𝐬𝐭𝐢𝐥𝐧𝐞 𝐫𝐨𝐛𝐜̌𝐤𝐞 𝐳𝐚 𝐧𝐞𝐠𝐨 𝐭𝐚𝐜̌𝐤 𝐢𝐧 𝐭𝐞𝐥𝐞𝐬𝐚. Tako ne bomo samo ohranili čistoče vaših tal, temveč tudi poskrbeli, da psi z lizanjem tačk ne zaužijejo večje količine soli ali pa kakšna druga toksična sredstva za odtajanje tal, ki bi lahko prizadela njihova ledvica ali drugi organski sistem.

𝐒𝐊𝐎𝐑𝐀𝐉 𝐒𝐌𝐎 𝐏𝐎𝐙𝐀𝐁𝐈𝐋𝐈 𝐍𝐀 𝐊𝐑𝐄𝐌𝐏𝐄𝐋𝐉𝐂𝐄 🐕
Zlomljen krempelj ni nekaj kar bi si želeli pozimi (pa tudi poleti ne). Te se sami obrabljajo, če pse veliko sprehajamo po asfaltu ali pesku (včasih tudi to ne drži, zato bodimo pozorni na kremplje, tudi če se veliko sprehajamo po grobih površinah). Pri tisti, ki pa se sprehajajo večino časa po travnatih površinah se večkrat zgodi, da je obraba krempljev premajhna in so le ti predolgi. To lahko opazite na tak načine, da spremljate gibanje vašega psa po stanovanju. Če se sliši škrepetanje krempljev, to pomeni, da so predolgi. Pravilna dolžina krempljev je pomembna tudi pri stabilizaciji noge. Predolgi kremplji razširijo prste in zato se pri taki psih sneg še lažje nabira v obliki kep.

Striženje krempljev je popolnoma neškodljivo opravilo, ki ni nujno tudi stresno. Pomembno je, da psa tega naučimo od malega. Pri sebi lahko imamo zmeraj Arava prašek za zaustavljanje krvavitev in se na ta način izognemo dolgemu krvavenju kremplja, če ga slučajno odščipnemo previsoko.
Redno pregledujmo pasje blazinice, področja med prsti, kremplje in bodimo pozorni na opekline, razpoke, žulje, otekline, spremenjeno barvo blazinic ali razcepljen /poškodovan krempelj.

V tem blogu smo se osredotočili na zdravje pasjih šap. Vendar bodite v zimskem času pozorni tudi na splošno zdravje psa (zdravo dlako, čista ušesa…) ter ustrezno hidracijo in prehrano.

 

Povezani blogi:

Nega tačk