Bolhe živijo na koži oziroma med dlako, velike so 1-2 mm. Razvojne oblike (jajčeca, ličinke in bube) se zadržujejo v okolju, kjer žival živi, odrasle bolhe pa prebivajo na psu, kjer se hranijo s krvjo. Bolh na psu razen ob večji invaziji ne vidimo, opazimo pa drobne črno rjave pikice – bolšje iztrebke. 

Samica izleže 15-30 jajčec na dan, ki padejo s psa na tla tam, kjer se pes najpogosteje zadržuje (postelja, kavč,…). Nova generacija se ob ugodnih pogojih razvije v 2 – 3 tednih, ob neugodnih pogojih pa se razvoj lahko podaljša tudi na 6 mesecev. 

Odrasla bolha lahko brez hrane preživi dolgo, vendar le v vlažnem okolju, na psu ali mački pa lahko preživi nekaj mesecev. Nekateri psi so občutljivi na bolšji pik oziroma snovi v njihovi slini, zato lahko zaradi nenehnega praskanja in grizenja pride do vnetja kože.

Proti bolham moramo vedno delovati sistemsko – uničevati je potrebno vse razvojne oblike, če se že pojavijo. Pri tem ne smemo pozabiti na okolje, kjer se pes zadržuje, saj se tam nahajajo jajčeca, ličinke in bube (ne pozabite – zgolj 5% bolh je na psu, ostale so v okolici).

Za odganjanje odraslih bolh po lahko uporabljamo ovratnice, šampon, pršilo ali kapljice, ki jih stisnemo na kožo na vratu.

Klopi so nevarni zajedavci, ker prenašajo povzročitelje nevarnih bolezni kot so: borelioza, erlihioza, babezioza in še nekatere redke bolezni, kot je anaplazmoza. Klopne bolezni so včasih ozdravljive, včasih le obvladljive, v nekaterih primerih imajo obolele živali posledice bolezni celo življenje. Pozno diagnosticirane in hujše oblike bolezni se lahko končajo s smrtjo, zato je izjemno pomembno, da bolezni preprečimo z zaščito živali pred klopi.

Prebivajo v grmičevju in visoki travi. Celoten razvojni krog klopa traja 3 leta, samica spomladi izleže nekaj tisoč jajčec. Klopa najdemo na psu samo v času hranjenja to je približno 3-4 tedne v njegovem življenju. Zelo pomembno je, da klopa odstranimo najkasneje v 24 urah po tistem ko se je prisesal v kožo, saj šele takrat prične izločati zgoraj omenjene povzročitelje bolezni.

Za zaščito psa in mačke pred klopi uporabljamo ovratnice, pršila ali kapljice, ki jih stisnemo na kožo na vratu.