Približno šest milijonov čepkov v našem človeškem očesu zaznava barve trikromatsko. To pomeni, da zaznavamo osnovne barve: rdečo, modro in zeleno. Če so na primer istočasno vzdraženi čepki za rdečo in modro barvo, bomo svetlobo dojemali kot vijolično.

Dikromatske oči pa delujejo drugače. Rdečo in zeleno barvo namreč ne morejo zaznavati tako intenzivno. Zato lahko razlikujejo samo med modro in rumeno. Ker psi slabo vidijo različne barve, se bolj osredotočajo na osvetljenost predmetov.

Kako pes vidi barve

V svoji mrežnici imajo veliko paličic. Paličice so senzorične celice, ki so specializirane za zaznavanje svetlobe. Njihova naloga je, da razlikujejo med svetlobo in temo.

Paličice prav tako določajo frekvenco utripanja. Na podlagi ponavljajočih se svetlo-temnih sprememb lahko sliko dojemajo kot enotno sliko. Pri ljudeh je ta frekvenca približno 60 dražljajev na sekundo. Pri naših štirinožcih pa je ta številka bistveno višja. Zato lahko psi veliko bolje zaznajo premikajoče se predmete, kot je leteča žoga. V nasprotju pa negibne predmete veliko težje opazijo.

Kako pa lahko psi vidijo v temi?

Poleg velikega števila paličic v mrežnici ima njihovo oko tudi polmesečasto odbojno plast tapetum lucidum. Gre za kristalom podobne strukture, ki se nahajajo v žilnici. Lahko odbijajo svetlobo, ki vstopa v oko. To stimulira senzorične celice.

Kako so pasje oči zgrajene?

Pasje oči so zgrajene na enak način kot človeške.

Zunanja plast daje očesu obliko in je sestavljena iz beločnice in prozorne roženice, ki je neposredno pred zenico. Roženica zaradi svoje močne ukrivljenosti vpliva tudi na ločljivost očesa, kar močno vpliva na vid.

Srednja plast očesa se imenuje uvea. Razdeljena je na šarenico, ciliarnik in žilnico: Šarenica daje pasjemu očesu barvo in lahko s pomočjo svojih mišic zoži ali razširi zenico. Tako uravnavajo vpad svetlobe v oči. Ciliarnik uravnava napetost leče in spremembe lomnosti očesa. Poleg tega proizvaja prekatno vodico, ki uravnava očesni tlak in delovanje žilnice, ki oskrbuje določena tkiva s pomembnimi hranili.

Mrežnica, ki leži za za steklovino, je sestavljena iz številnih celičnih plasti. Različne vrste celic, vključno s paličicami in čepki, omogočajo tanki mrežnici, da zazna svetlobo in barvo. Vsak dražljaj se preko optičnega živca prenese v možgane. Šele možgani zaznajo barvo ali svetlost dražljaja in psu prikažejo sliko.

.

.Najpogostejše bolezni oči pri psih so naslednje:

 Glavkom (zelena mrena) kot poškodba optičnega živca, ki jo povzroči povečan intraokularni tlak
 Katarakta (siva mrena) je posledica patološke motnje leče
 delno boleče vnetje notranjega očesa (uveitis)
 češnjevo oko (cherry-eye): povečanje in prolaps žmurka

.

.

Omeniti velja tudi te očesne bolezni, s katerimi se bo sigurno vsaj enkrat srečal vsak pasji lastnik:

 Konjunktivitis je vnetje očesnih veznic in je najpogostejša bolezen oči. Zaradi konjunktivitisa postanejo oči rdeče, solzne, otekle in srbeče. Iz oči velikokrat teče sluzast ali voden gnoj, pes pa pri tem prekomerno mežika.
 Na roženici očesa se lahko pojavijo kraste in površinske odrgnine zaradi tujkov, ki jih pes dobi v oko, kot so različna semena trav in plevela, ki se zasidrajo za tretjo očesno veko in povzročijo poškodbo. Poškodbo roženice lahko povzročijo tudi dedna stanja, kot je drugi niz trepalnic (distrihijas) in očesne veke, ki se uvihajo navznoter (entropij). Tudi razlike so med pasmami, nekatere pasme so bolj dovzetne za poškodbe roženice; to so pasme s potlačenim gobčkom in velikimi okroglimi očmi, ki se jim oči pogosto sušijo, zato je roženica podvržena razjedam. Med običajne znake razjed sodijo škiljenje, pretirano solzenje, rdeče oči, otekle oči in motnost oči.

.

Dokazano je, da so določene pasme genetsko bolj podvržene težavam z očmi, kot je na primer glavkomom ali progresivna atrofija mrežnice. Danes obstaja že kar nekaj genetskih testov za dedne bolezni oči, ki se najpogosteje pojavljajo v določeni pasmi.

.

Še vedno pa velja, da je preventiva najboljša kurativa – redno preglejujte in čistite oči svojemu ljubljenčku.

Za čiščenje lahko uporabite Aravine čistilne robčke. V kolikor opazite kaj nenavadnega pa ne oklevajte z obiskom pri veterinarju.

Arava čistilni robčki za nego oči