Kako pa mačke vidijo svet okoli sebe?

To, da mačke vidijo črno – belo, je mit. Drži pa, da vidijo drugačen spekter barv, kot jih vidimo ljudje. Recimo barve, ki jih mi vidimo kot zelo intenzivne, jih mačke vidijo pastelno. Dobro zaznavajo odtenke sive, modre in rumene, težje pa ločijo rdeče in zelene. Razlog za drugačno zaznavanje barv se skriva v nekoliko manjšem številu določenih fotoreceptorjev. Mačke nimajo nočnega vida, a vseeno v mraku vidijo precej bolje kot ljudje.

Katere so najpogostejše očesne bolezni?

 

ROZA OKO-KONJUKTIVITIS

Do pojava roza očesa pride zaradi vnetja očesne veznice ( tanka, vlažna opna, ki pokriva površino očesa in notranjost vek). Bolezen boste prepoznali po sledečih simptomih:

  • lepljivem izcedku iz oči,
  • roza, rdečkasti veznici in 
  • otečenem očesu. 

Vzroki za nastanek so različni: bakterijsko ali virusno vnetje, alergeni (trava, prah, cvetni prah…). V primeru bakterijskega vnetja bo veterinar mački najverjetneje predpisal antibiotike. Če so vzrok virusi, pri mačkah se konjuktivitis namreč lahko pojavi kot posledica mačjega herpesvirusa (FHV-1), se bo bolezen zdravilo s protivirusnimi zdravili.

Konjuktivitis je za mačko lahko zelo boleč in se, če ne poiščemo ustrezne veterinarske pomoči, stanje lahko hitro poslabša.  Zato ob prvih znakih poiščite veterinarsko pomoč.  

 

VNETJE OČESA-UVEITIS

Uveitis je bolezen, pri kateri pride do vnetja uvee, srednjega sloja očesa, v katerem se nahajajo tudi krvne žilice. Simptomi, ki se pojavijo so:

  • povečano solzenje,
  • izcedki iz očesa,
  • rdečica, 
  • sprememba v velikosti zenice.

Takšno stanje ja za mačko lahko zelo boleče in lahko, če bolezni ne zdravimo, vpliva na njen vid. 

Uveitis se lahko pojavi zaradi bakterijske infekcije, poškodbe očesa, avtoimunih bolezni, mačje levkoze, parazitov (toksoplazmoza)… Veterinar se bo za zdravljenje odločil glede na vzrok bolezni. V hujših primerih se oko lahko tudi odstrani. 

 

GLAVKOM 

Glavkom je stanje, pri katerem naraste očesni pritisk zaradi prevelikega nastajanja očesne tekočine ali nezadostnega odtekanje le te. Takšno stanje je zelo resno, saj lahko vodi v slepoto. Običajno se oko solzi in postane rdeče, zenice se razširijo, oko lahko tudi oteče. Glavkom se zdravi z zdravili, ki spodbujajo odtekanje tekočine in zmanjšujejo njeno produkcijo. 

ENTROPIJ

Gre za nepravilno uvihanje očesne veke navznoter, zaradi česar trepalnice zarežejo v roženico. Takim mačkam se oko stalno solzi, oči imajo priprte, pojavijo se lahko spremembe na koži okoli oči. 

 

KATARAKTA 

Pojav, pri katerem mačka izgublja prosojnost leče. Pri nekaterih pasmah, kot so himalajske mačke in  perzijske mačke, se to pojavlja pogosteje. Katarakti očesa so podvržene tudi stare mačke in mačke z diabetesom. Pojavi se lahko poslabšanje vida ali celo slepota, zato ob pojavu simptomov odpeljite mačko na veterinarski pregled. 

 

Marsikateri bolezni oči se lahko izognemo z ustrezno nego in rednim pregledovanjem oči.  Bodite pozorni na izcedke, otekline, rdečico… Redno čiščenje oči odtehta velik del pri preprečevanju različnih očesnih bolezni. Pri tem vam bodo v veliko pomoč Arava čistilni robčki za nego oči. 

 

Arava čistilni robčki za nego oči