To deluje kot toplotni izolator pred mrzlimi površinami. Blazinice sodelujejo tudi pri ohranjanju ravnotežja, stabilnosti in oprijema ter pri hlajenju v vročih poletnih mesecih. Najverjetneje ste že opazili, da imajo nekateri psi mehkejše in nežnejše blazinice, drugi pa bolj hrapave in grobe. To je odvisno tudi od tega po kakšnem terenu se sprehajate s svojim ljubljenčkom (travnate površine, pesek, asfalt…).

 

Nega šapic

Precej nevšečnosti, ki bodo v prihajajočem mesecu kar aktualne, povzročajo sneg, led, sol in ostali produkti za odtajanje tal. Povzročijo lahko razpoke, razjede in suhe blazinice. Zaradi poškodovanih blazinic je hoja lahko precej boleča za naše ljubljenčke, v hujših primerih lahko pride tudi do infekcij in različnih kožnih težav. Ponavljajoče prehajanje iz mrzlega in vlažnega zunanjega okolja, v suho in toplo hišo lahko povzroča tudi srbečo kožo, ki se pri nekaterih psih lušči. 

Poleg tega so lahko izdelki za odtajanje tal strupeni, če jih žival zaužije ob lizanju tačk. Če živite v mestu se soli in strupenim izdelkom za odtajanje tal praktično ne morete izogniti. Zato, kadar pozimi končate z zunanjimi aktivnostmi, obrišite tačke z  Arava čitilnimi robčki za nego tačk in telesa ali pa jih sperite, da sol in ostale potencialno toksične snovi odstranite z njih. 

Pri psih z daljšo dlako med blazinicami, kadar se sprehajajo po snegu, nastajajo snežne kepice na dlaki. Te snežne kepe povzročajo izsuševanje blazinic. Zato je pri psih s temi težavami, priporočljivo dlako med blazinicami postrič. S tem tudi preprečimo, da bi se v dlaki zadrževali kristalčki soli.  Poskrbite tudi za kremplje. Postriženi naj bodo na ustrezno dolžino, saj dolgi kremplji povzročijo, da so prsti na šapi nekoliko bolj razširjeni in se zaradi tega sol in sneg lažje nabirata med blazinicami.   

V zimskih mesecih je zelo priporočljiva tudi uporaba mazila za tačke. Arava zaščitno in negovalno mazilo varuje blazinice pred razpokami in izsušitvijo ter jih ohranja mehke in zdrave. Vsebuje več naravnih olj kot so: olje argana, ki preprečuje dehidracijo kože, olje avokada, ki celi rane, neguje in varuje kožo in dlako, olje navadnega rakitovca, ki pomaga pri regeneraciji tkiva. Mazilo na tanko nanesemo na čiste blazinice pred vsakim sprehodom. Ko pridemo iz sprehoda in obrišemo šapice z robčki, še enkrat nanesemo mazilo, da preprečimo razpokanje in izsušitev blazinic. 

Priporočljivo je tudi redno pregledovanje pasjih šapic. Nežno preglejmo blazinice ter ne pozabimo na področja med prsti. Bodimo pozorni na poškodbe (opekline, razpoke, žulje…), otekline in spremenjeno barvo blazinic.