Mačke po zaslugi boljše prehrane, veterinarske oskrbe in notranjega načina življenja dandanes živijo veliko dlje, kot so včasih.

Da se naša mačka stara, bomo prepoznali po naslednjih znakih:

 • pogostejše mijavkanje,
 • zmanjšana aktivnost,
 • menjava prostorov, v katerih najraje počivajo,
 • uriniranje izven mačjega stranišča,
 • spremembe v spanju ali prehranjevanju,
 • slabši sluh,
 • pogostejše zdravstvene težave,
 • spremembe v obnašanju.

Prehrana starejše mačke

Nadzorovana prehrana je pomembna pri vseh starostih živali, pri starejših mačkah pa še toliko bolj. Pri hranjenju moramo upoštevati aktivnost mačke, način življenja (v stanovanju ali na prostem) in zdravstvene težave. Zelo pogosto se pri starih mačkah pojavlja sladkorna bolezen, ki je največkrat posledica debelosti. Dietna hrana je izjemno pomembna pri nadzorovanju bolezni. Veterinarji običajno priporočijo hrano z več proteinov in manj ogljikovih hidratov. Druga bolezen, ki se pogosto pojavlja pri mačkah je tudi okvara ledvic. V tem primeru se zmanjša vnos proteinov in soli.
Ne glede na to, ali je naša mačka zunanja ali notranja, pa mora imeti vedno na voljo svežo vodo. 

Kako poskrbimo za kožušček?

Starejše mačke težje skrbijo za svojo čistočo, zato je zaželeno, da jim lastniki pri tem pomagamo. Umazanijo okoli oči, smrčka in anusa je potrebno redno čistiti. Okoli oči jo najlažje in najučinkoviteje očistimo z Arava eye wipes, okoli nosu in anusa pa z Arava paws & body wipes. Priporočljivo je tudi redno nežno krtačenje dlake. Med krtačenjem zmeraj preverimo v kakšnem stanju je koža. Pozorni smo na izpuščaje, rdečico, bunkice ali kakršnekoli spremembe, ki bi jih moral pregledati veterinar. Za mačke z dermatološkimi težavami in razdraženo kožo je priporočljiva naravna Arava Itchless and Hot Spot pena, ki deluje protibakterijsko in protiglivično, nudi pa tudi prvo pomoč pri praskah in odrgninah. Za tiste mačke, ki imajo suho in resasto dlako pa svetujemo naravno Arava revitalizacijsko peno, ki dlako zmehča, ji doda volumen in sijaj. Pene so primerne tudi za mačke, ki ne marajo vode, saj se jih ne spira. 

Kratkodlake mačke skrtačimo na tistih mestih, kjer se oblikujejo vozlički ali pa se dlaka zlepi. To se običajno zgodi na zadnjem delu telesa, saj se mačka zaradi slabše gibljivosti tam težko sama očisti. 

Starejšim dolgodlakim mačkam, ki težje skrbijo za svojo čistočo, lahko okoli anusa in zadnjih nog, postrižemo dlako in s tem preprečimo zlepljenje in nastajanje vozlov. Krtačenje odstranjuje odvečno dlako hkrati pa stimulira tudi izločanje lojnic in pripomore k boljšemu sijaju dlake.  Za mačke je značilno, da za svojo dlako skrbijo z lizanjem. Ob tem pa jo kar nekaj zaužijejo. Pri starejših mačkah, ki imajo običajno nekoliko slabšo oz. šibkejšo prebavo, lahko to privede do različnih zdravstvenih težav, kot sta recimo kronično bruhanje in zaprtje. 

 

Obiski veterinarja

Pri starejših mačkah lahko veliko zapletov in zdravstvenih težav preprečimo, če redno spremljamo njihovo počutje in obnašanje. Veterinar nam bo svetoval na kaj moramo biti še posebej pozorni. Pri vseh mačkah pa bodimo pozorni predvsem na:

 • izgubo apetita,
 • izgubo teže,
 • pitje večjih količin vode, 
 • težje premikanje, slabšo gibljivost, šepanje,
 • zaspanost,
 • spremembe na koži,
 • probleme z ravnotežjem, slabšo orientacija,
 • oteženo uriniranje ali iztrebljanje,
 • večje spremembe v obnašanju (agresivnost, prestrašenost…).

Spremljajmo tudi zobe in stanje v gobčku. Močno smrdljiv vonj iz gobčka, slinjenje, izguba apetita in praskanje okoli gobčka so lahko znaki dentalnih bolezni. V takih primerih poiščimo pomoč veterinarja.

Posebno pozornost namenimo tudi zdravju sečil, še posebej pri starejših mačkah, pri katerih se pogosto pojavljajo urinarne bolezni, kot sta FLUDT in sečni kamni. Pozorni bodimo predvsem na simptome, kot so večkratno in daljše uriniranje, kri v urinu, uriniranje izven mačjega stranišča, pretirano lizanje spolovil, stokanje in napenjanje ob uriniranju ter apatičnost. Ob pojavu teh bolezenskih znakov čim prej poiščimo veterinarsko pomoč.  Več o tem tukaj.

Starejši mački prijazen dom

Da bo dom starejši mački prijaznejši, niso potrebne velike spremembe. Manjše prilagoditve bodo zadostovale. Če ima mačka težave pri gibanju, je najbolje, da ji preprečimo hojo po stopnicah in prehajanje v različna nadstropja. Parketna in laminatna tla mačkam precej drsijo, kar za starejše mačke z gibalnimi ovirami lahko predstavlja težavo. To rešimo s tem, da na tla položimo preprogo.  Poskrbimo, da imamo v stanovanju mačje stranišče. To je zelo priporočljivo, tudi če imamo zunanjo mačko, saj na ta način lahko spremljamo, če ima težave pri uriniranju in blatenju. Tudi praskalnike je potrebno prilagoditi. Višji praskalniki obremenjujejo  sklepe, zato je bolje, če uporabite praskalnike, ki se jih lahko položi na tla.
Njihova ležišča naj bodo čim bolj mehka in topla, saj s tem pripomoremo k boljšemu počutju, še posebej pri tistih mačkah, ki se težje premikajo in so slabše gibljive.