GONITEV
Spolni ciklus pri psici lahko razdelimo na štiri obdobja: predgonitev (proestrus), obdobje gonitve (estrus), obdobje, ki sledi gonitvi (diestrus), in obdobje, ko spolni organi pri psici niso aktivni (anestrus).

Večina psic ima prvo gonitev med šestim in desetim mesecem starosti, ta proces pa se pojavlja na šest do osem mesecev. Sama gonitev traja ponavadi 21 dni, dolžina ciklusa in intervali med gonitvijo pa se lahko tudi spreminjajo.

Znaki gonitve so spremenjeno vedenje (nemir, slabši apetit ali požrešnost, neposlušnost), nabrekla sramnica, krvavo sluzast nožnični izloček.

Glede na vrednost progesterona v krvni plazmi lahko ocenimo čas ovulacije in s tem najugodnejši čas parjenja. Ko določimo ovulacijo, parimo 48-72 ur kasneje – takrat jajčeca dozorijo in so pripravljena na oploditev.


Brejost potrdimo z ultrazvokom – najbolj idealno je 25 dan po ovulaciji. V povprečju traja brejost 63 dni.

Med brejostjo je potrebno uporabljati samo preparate (za zunanje in notranje zajedalce), ki so varni in indicirani za uporabo pri brejih psicah. Arava ima cel asortiman izdelkov, ki se lahko uporabljajo tudi med brejostjo.

Ko psica skoti, je priporočljivo, da se jo skopa. Za to je potrebno uporabiti nežen šampon, ki ne bo dražil kože.

Padec telesne temperature je eden od najbolj zanesljivih znakov bližajočega se poroda. Normalna telesna temperatura je 38-39 stopinj. Cca 24 ur pred porodom temperatura pade pod 37°C.

Psičke postanejo nemirne, začnejo kopati po kotilnici, večkrat silijo ven,…

.

FAZE PORODA

Faze poroda so 3. 1 faza je najdaljša in je namenjena pripravi rodil – gre za odpiranje materničnega vratu. Psička lahko občuti neugodje, se ozira po trebuščku, lahko sope, trga in spet namešča ležišče, se trese, občasno bruha in je neješča. Proti koncu te faze se krčenje maternice stopnjuje tako po jakosti kot tudi frekvenci. Popadki so vidni že s prostim očesom.

V drugi fazi gre za iztiskanje plodu. Mladiček je lahko prekrit s plodovimi ovojnicami, ki jih običajno psička z lizanjem odstrani. Če tega ne naredi sama, ji pomagamo tako, da mladičku odstranimo ovojnice z noska in usta, da lahko zadiha. Samička bo lahko sama pregriznila popkovino in začela lizati mladička, na tak način ga namreč spodbuja, da samostojno zadiha.

.

3. faza je namenjena je iztiskanju posteljice (placente) in pride do nje v roku 15 min od iztiska mladička. Včasih se zgodi, da se porodita dva ali trije mladički in šele nato sledi iztis posteljic.

Mladički v prvih tednih niso sposobni regulirati telesne temperature, zato je pomembna toplota mame. Prostor, kjer so mladički, naj bo primerno ogret. Največkrat uporabljamo grelne lučke, ki segrejejo kotilnico, psica pa se lahko tudi umakne če ji je prevroče.Mladički odprejo oči okrog 14 dneva starosti. Najprej vidijo le obrise, kasneje pa se jim vid izostri.

Nekje okrog 3 tedna starosti (odvisno od velikosti legla) jim začnemo uvajati gosto hrano.

Mladičke (in mamo) je potrebno očistiti notranjih parazitov na vsake 2 tedna (torej pri 2, 4, 6 in 8 tednih starosti). Kasneje pa pred vsakim cepljenjem o.z odrasle pse 3-4x letno. Če živijo v gospodinjstvu z malimi otroci ali nosečnico, se svetuje razglistenje 1x mesečno.

Nekje med 7 in 8 tednom starosti, naj bi bili mladički čipirani in prvič cepljeni proti kužnim boleznim.

Ko dopolnijo 8 tednov, so pripravljeni na odhod v nov dom. Nekateri vzreditelji jih pred odhodom še skopajo – seveda je potrebno uporabit šampon, ki je tako blag, da je primeren tudi za mladičke. Za to je idealen Aravin Tearless šampon.

.

PRIHOD V NOV DOM

Ko mladiček menja okolje se lahko pojavi driska zaradi stresa. V kolikor ta ne mine v parih dneh, je potreben obisk pri veterinarju. Mladička začnemo čimprej navajati na sobno čistočo (ponavadi le nadaljujemo to, kar je že začel vzreditelj v leglu) – nenapisano pravilo je, da mora mladiček ven po vsaki igri, hranjenju in ko se zbudi.

Potrebno je slediti tudi shemi cepljenja – v potnem listu, ki ga ima mladiček, piše, kdaj je potrebno naslednje cepljenje za kužne bolezni. Steklino je po zakonu potrebno cepiti med 12 in 16 tednom.Če mladičku ustreza hrana, ji jo je dobival v leglu, se svetuje, da nadaljujete hranjenje z njo. V kolikor bi hrano želeli menjati, je potrebno prehod na novo hrano narediti postopoma – kakšen teden je treba mešati staro in novo hrano, da ne pride do kakšne driske.

Mladička je potrebno tudi čimprej zaščititi proti zunanjim zajedalcem (klopi, bolhe,..) – uporabimo samo izdelke, ki so dokazano varni za uporabo pri tako majhnih.

 

Arava ampule proti klopom in bolham za pasje mladičke in mačke

.

.

.

.

.