Velika večina lastnikov psov in mačk, se bo vsaj enkrat v življenju srečala s težavami povezanimi s kožo in dlako, saj je koža pasji največji organ, zato mu je potrebno nameniti dosti pozornosti.

Nekateri se bodo srečali tudi s pasjimi bolhami, katerih ugriz lahko povzroči alergijske reakcije na koži.

.

Določene kožne bolezni lahko blažimo sami z domačo lekarno, naravnimi antiseptiki, mazili, šamponi,… večina izmed njih pa zahtevajo obisk veterinarja. Ponavljajoče se težave so znak, da je potrebno ukreniti nekaj več, kot samo zdraviti simptome, temveč je potrebno poiskati tudi vzrok za te težave.

.

Vedno pa velja, da je za blaženje simptomov potrebno uporabljati kvalitetne proizvode za nego kože – šampone in balzame, ki vsebujejo naravne sestavine, ki blažijo srbečico, mazila, ki na dolgi rok ne škodujejo,…

.

Najpogostejše kožne težave:

 

>LUSKASTA, RAZDRAŽENA IN SUHA KOŽA

.

.

Obstajajo številni dejavniki, ki povzročijo suho, luskasto in razdraženo kožo. Mnogi psi imajo pozimi izsušeno in luskasto kožo, ki je posledica temperaturnih razlik med toplim stanovanjem in hladnim zunanjim zrakom. Nega takšne kože v zimskem času je še veliko bolj pomembna. Tudi bakterije in glivice lahko povzročijo luskasto kožo. Pomembno je tudi kopanje psa ob pravem času, saj lahko prepogosto umivanje privede do luskaste kože.

 

 

.

.

>MASTNA KOŽA IN DLAKA

Black dog's head covered with Seborrhea

Vzrok za mastno kožo pa je lahko mastna seboreja (Seborrhea oleosa). Pri tej bolezni zgornji sloj kože in lojne žleze izločajo preveliko količino maščobe. Poznamo primarno (podedovano) in sekundarno seborejo. Za primarno seborejo (podedovano seborejo) največkrat zbolevajo: višavski terier, baset, doberman, ameriški koker španjel, zlati prinašalec, labradorec,… Sekundarna seboreja se lahko razvije iz različnih razlogov, lahko je posledica dolgotrajnega pomanjkanja mineralov, vitaminov in maščobnih kislin, lahko je posledica alergij, posledica prebavnih in metaboličnih motenj.Bolezen poleg mastne kože spremlja še prhljaj in neprijeten vonj. Najbolj je koža mastna pri ušesih, pod pazduhami in na spodnjem delu trebuha. Seboreja je bolezen, ki psa zelo srbi, zato se psi s to boleznijo tudi nenadzorovano praskajo tudi do krvi. Praskanje vodi do izpadanja dlake, ran, krast in do sekundarnega bakterijskega vnetja kože

.

>VLAŽNI EKCEMI (HOT SPOT)

.

Vlažni ekcem ali hot spot se največkrat pojavlja v poletnih mesecih. Največkrat na predelu glave, vratu, križa in bokov. Gre za vlažno vnetje kože, ki je zelo srbeče. Vlažni ekcemi so povezani s srbečo kožo. Konstantno praskanje poškoduje kožo in ta začne izločati serum, ki povzroči, da se dlaka na prizadetem mestu zlepi. Posledica opisanega je seveda še hujša srbečica.

Najbolj podvržene pasme so tiste z gosto podlanko (labradorci, zlati prinašalci,…).

 

 

 

.

.

>KONTAKTNI DERMATITIS

.

Vzroki so lahko številni: lahko gre za alergijo na hrano, alergijo na travo, reakcijo na ugriz mrčesa, na izdelke za nego,…

 

 

 

 

.

.

>GLIVIČNE OKUŽBE KOŽE

.

Če se pes praska po ušesih ali si liže tačke, je lahko vzrok glivična okužba. Glivice se najraje zaredijo v ušesih ali med prsti, saj imajo tam najboljše pogoje – toplo in vlažno okolje.

.

.

 

 

 

 

.

>KOŽNI GRANULOM

.

Nastane kot posledica obsesivnega lizanja določenega dela telesa – ponavadi sta to sprednji taci. Ta vneta področja se zato ne morejo zaceliti in so zato še bolj srbeča. Pride do začaranega kroga, saj se pes zaradi srbečice samo še bolj liže.

 

 

 

 

.

.

>PREKOMERNO IZPADANJE DLAKE

.

Odpadanje dlake je nekaj povsem normalnega. Normalno je, da v določenih letnih časih psu bolj izpada dlaka, prav tako dlaka bolj izpada ob nenadnem stresu ali menjavi okolja iz mrzlega na toplo. Ni pa normalno prekomerno in dolgotrajno izpadanje dlake. Največkrat so težave povezane z neprimerno hrano, vendar so vzroki lahko tudi drugačni.

 

 

 

 

.

.

>RAZLIČNE KOŽNE TEŽAVE, KI SO POSLEDICA BOLH IN UGRIZOV BOLH

.

Klopi in bolhe se pritrdijo na kožo psa z grizenjem in sesanjem krvi. Bolšji ugrizi psa srbijo do te mere, da se lahko spraska do krvi. Določeni psi lahko razvijejo tudi alergijo na boljši ugriz, kar pomeni, da srbi celotno telo, ne le mesto ugriza.

Številni sintetični antiparazitiki proti zunanjim zajedavcem (ampule, tablete, ovratnice) lahko povzročijo draženje kože, izzovejo alergije in preobčutljivostne reakcije.

.

 

 

 

.

>BAKTERIJSKO VNETJE KOŽE

.

FOLIKULITIS

Gre za bakterijsko okužbo mešička (folikla) iz katera izrašča dlaka. Spremembe na koži se pojavijo v obliki gnojnih mehurčkov na mestih, kjer izrašča dlaka. Ti mehurčki nato počijo in nastane hrasta ter vneto območje.

Vzroki zakaj pride do folikulitisa so različni: alergija na bolhe, garje in demodikoza, motnje endokrinega sistema, alergije na hrano,…

 

 

 

 

.

.

IMPETIGO

Mladički so bolj nagnjeni k impetigu. Impetigo imenujemo gnojno okužbo vrhnjega sloja kože, ki ga povzročijo bakterije (stafilokoki in/ali streptokoki). Impetigo lezije se lahko pojavijo v trebušnem predelu psa kot mehurji, ki se lahko razpočijo. Mehurji psa zelo srbijo zato se še dodatno tam praska.

 

 

 

.

.

>LIŠAJI, GLIVICE IN DERMATOFITOZE (MIKROSPORIJA IN TRIHOFITIJA)

.

               

.

Lišaji spadajo med glive in so zelo nalezljivi med živalmi in tudi na človeka. Bolezni, ki jih povzročajo glivice so znane tudi po imenom dermatofitoza. Med dermatofitoze spada tudi trihofitija (povzroča jo glivica iz rodu Trichophyton) in mikrosporija (povzroča jo glivica iz rodu Microsporum). Za dermatofitozo obolevajo domače živali, divje živali in človek. Dermatofitoze štejemo med zoonoze, saj so to bolezni, ki se prenašajo na ljudi, zato je potrebna velika previdnost pri rokovanju z okuženimi živalmi.

.

.

>DEMODIKOZA

.

Dog with mange/Microscopic image of mange-mite

Povzroča jo pršica Demodex canis. Parazit se nahaja v dlačnih foliklih (mešičkih) in v žlezah lojnicah ter je v majhnem številu normalen prisoten. Ob padcu imunskega sistema psa zaradi stresa, npr.: gonitve, menjave lastnika, brejosti; uporabe določenih zdravil ali sistemskih bolezni, se lahko parazit prekomerno razmnoži in povzroča številne težave na koži. Bolezen poteka v dveh oblikah: lokalno (območno) kjer se pojavijo posamezne spremembe na glavi ali okončinah in generalno (obsežno), ki zajame kožo po celem telesu. Lokalna demodikoza je najpogostejša pri mladičkih (do starosti 1 leta). Spremembe se pogosto pojavijo na glavi (okoli oči in smrčka) in se nato širijo na okončine. Dlaka na teh mestih izpada, koža je temnejše barve, ampak ne srbi. Generalizirana oblika prizadene večjo površino. Na mestih telesa, kjer je manj dlak se pojavi prhljaj, na začetku je koža rdeče barve, kasneje pa potemni (posivi). Zaradi naknadne okužbe z bakterijami se lahko pojavi srbečica, mozolji in kraste.

.

.

>RAZLIČNE AVTOIMUNE BOLEZNI

.

Avtoimune bolezni so neozdravljive in se izrazijo takrat, ko imunskega sistema psa nimamo pod nadzorom (imunski sistem telesa napade lastne celice). Najbolj poznana je lupus, ki se kaže v obliki odprtih in gnojnih ran, skorjastih kožnih razjed, ki se zelo dolgo celijo.

.

.

.

.

vir fotografij: https://pets.webmd.com/dogs/ss/slideshow-skin-problems-in-dogs