Klopi

Klopi spadajo med pajkovce, bolj natančno pršice. Samica izleže v času svojega življenja nekaj sto do nekaj tisoč jajčec v tla. Ličinke morajo za razvoj nujno dobiti obrok krvi in brez gostitelja se ne morejo leviti in preobraziti v odraslo žival. Večina klopov čaka gostitelja na kakšnem izpostavljenem mestu (npr. na vrhu travne bilke). Ko pride gostitelj mimo, ga zaznajo z receptorji ter se ga bliskovito oklenejo. 

Vaš ljubljenček lahko klope dobi tako v ruralnem kot urbanem okolju, na primer v gozdu, na travniku, na polju, v parkih, vrtovih, na sprehajalnih poteh, domačem dvorišču, … Klopi se običajno najraje pritrdijo na mesta na telesu, kjer je koža tanka, na primer okrog ušes, na obrazu in na trebuhu.

Na mestu pritrditve lahko povzročajo draženje in infekcijo kože. Če klopa odstranimo na silo, lahko v koži ostanejo deli glave in ustnega aparata klopa, ki lahko povzročijo gnojenje. Klop se lahko na vašem ljubljenčku hrani tudi do 10 dni.

Klopi iz leta v leto postajajo večji problem. V Sloveniji je stopnja okuženosti klopov z boreliozo največja v Evropi. Poleg borelioze prenašajo tudi anaplazmozo in babeziozo. Klopne bolezni so včasih ozdravljive, včasih le obvladljive, v nekaterih primerih imajo obolele živali posledice bolezni celo življenje. Pozno diagnosticirane in hujše oblike bolezni se lahko končajo s smrtjo, zato je izjemno pomembno, da bolezni preprečimo z zaščito živali pred klopi.

 

Repelentno delovanje eteričnih olj

Eterična olja se s postopkom parne destilacije ali hladnega stiskanja pridobivajo iz različnih delov rastlin, kot so cvet, listi, skorja, korenine, smola, semena ali lupina. Dolgo časa so se eterična olja uporabljala le za zdravljenje ljudi, vendar ni več tako. Lastniki, ki si želijo najti alternativo kemičnim preparatom proti zajedavcem, vedno pogosteje posegajo po izdelkih, ki vsebujejo kakovostna eterična olja. 

Številna eterična olja imajo izredno repelentno (odganjajo klope, še preden se ti prisesajo na psa) delovanje, posebej učinkovita so eterična olja, ki vsebujejo citronellal: eterično olje citronele, eterično olje limonske trave in eterično olje limoninega evkaliptusa. Repelentno delujejo tudi eterična olja sivke, pelargonije, timijana, bora, poprove mete,… Tu velja izpostaviti tudi olje rastline neem, za katero je znano, da mrčes od nje kar beži.

Eterična olja so torej zelo dobra in učinkovita alternativa kemičnim preparatom proti klopom, vendar pa je treba še enkrat poudariti, da morajo biti kvalitetna in v primerno majhni količini, da živali ne dražijo. Lastnosti eteričnih olj Arava