V Wuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic pri ljudeh. Pri bolnikih so izključili običajne povzročitelje respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Okužbe so se v razmeroma kratkem času razširile na različne kontinente. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Za bolezen so značilni: povišana telesna temperatura, slabo počutje, utrujenost, nahod, kašelj, pri težjih oblikah tudi oteženo dihanje. Pri približno 80 % okuženih bolezen poteka v blagi obliki. Na osnovi kliničnih znakov obolelih, okužbe z novim koronavirusom ni mogoče ločiti od ostalih povzročiteljev respiratornih okužb, temveč je za to potrebno mikrobiološko testiranje.

 

 

 

 

Trenutno širjenje SARS-CoV-2 je posledica prenosa virusa med ljudmi. Glede na zbrane informacije, ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus. Zato ukrepi, ki bi lahko vplivali na dobrobit domačih živali, trenutno niso potrebni. Vseeno pa svetujejo, da psom po sprehodu (še posebej, če se gibljete po močno naseljenih območjih) operete tačke.

Idealna rešitev za vse, ki nimajo možnosti umivanja tačk so Arava čistilni robčki za nego tačk in telesa. Le ti namreč omogočajo odstranjevanje umazanije s tačk ob prihodu s sprehoda. Mokri robčki so primerni tudi za pasme psov z izrazitimi kožnimi gubami, ki so nagnjeni h glivičnim okužbam, saj delujejo antiseptično.

Na tem mestu bi se želeli zahvaliti vsem zaposlenim na veterinarskih klinikah in v specializiranih prodajalnah za male živali, ki v teh kriznih časih skrbite na naše ljubljenčke in omogočate, da za njih še naprej lahko kupujemo primerno hrano in opremo. Da tudi mi malo poskrbimo za njih, vas prosimo, da svoj nakup (če se le da seveda), opravite preko spleta.

Na tej povezavi lahko najdete vam najbližjo prodajalno oziroma veterinarsko kliniko, kjer lahko kupite Aravine izdelke.

Ostanite zdravi!