Bolhe

Bolhe so žuželke, črne ali rjave barve in brez kril, v velikosti nekaj milimetrov. Hranijo se s krvjo. Imajo dolge skakalne noge, saj lahko skočijo do 18 cm v višino in 33 cm v dolžino. To sposobnost uporabljajo bolhe predvsem za iskanje gostitelja. Ko le-tega najdejo, se začno takoj hraniti in v roku 24-48 ur pariti. Samica redno leže jajčeca, in sicer približno 50 jajčec dnevno. Jajčeca so okrogle oblike, bele barve in zlahka padejo na tla in ostanejo v okolici živali, v minimalnih razpokah v tleh, v preprogah, na pohištvu, ležišču živali, torej povsod, kjer se žival giblje. Iz jajčec se v ugodnih pogojih razvijejo ličinke v 2.-5.dneh. Ličinke se prehranjujejo z odmrlim organskim materialom, odmrlo kožo, iztrebki odraslih bolh in celo z jajčeci trakulj. Iz ličinke se razvije buba, ki je odporna na toploto, izsušitev, vlago,… zato se jih zelo težko znebimo. Mirujejo lahko več mesecev in se razvijejo v odraslo bolho, ko nastopijo ustrezni pogoji. Ob ugodnih pogojih traja razvojni krog bolh 21 do 28 dni.

Ob vsem tem je dobro vedeti tudi to, da je na živali samo 5% populacije bolh, preostalih 95% predstavljajo zgoraj naštete razvojne oblike, ki so razseljene po vsem bivalnem prostoru in okolici. Torej, četudi opazimo samo eno bolho na živali, je zalega v okolici ogromna in je potrebno ukrepati takoj, saj se lahko iz ene bolhe v 2 mesecih razvije minimalno 20.000 novih.

Bolhe s svojim zbadanjem in sesanjem krvi povzročajo hudo srbenje in neugodno počutje malih živali. Bolhe imajo v svoji slini posebne encime, ki lahko povzročijo hudo alergijsko reakcijo na koži. Živali odreagirajo čisto spontano in se na teh mestih praskajo. Če je invadiranost z bolhami velika, privede do slabokrvnosti živali, pri tem so bolj dovzetni mladički, oslabele in starejše živali, vse to pa povod za druge okužbe, saj je oslabljen imunski sistem.

 

Klopi

Klopi spadajo med pajkovce, bolj natančno pršice. Samica izleže v času svojega življenja nekaj sto do nekaj tisoč jajčec v tla. Ličinke morajo za razvoj nujno dobiti obrok krvi in brez gostitelja se ne morejo leviti in preobraziti v odraslo žival. Večina klopov čaka gostitelja na kakšnem izpostavljenem mestu (npr. na vrhu travne bilke). Ko pride gostitelj mimo, ga zaznajo z receptorji ter se ga bliskovito oklenejo. 

Vaš ljubljenček lahko klope dobi tako v ruralnem kot urbanem okolju, na primer v gozdu, na travniku, na polju, v parkih, vrtovih, na sprehajalnih poteh, domačem dvorišču, … Klopi se običajno najraje pritrdijo na mesta na telesu, kjer je koža tanka, na primer okrog ušes, na obrazu in na trebuhu.

Na mestu pritrditve lahko povzročajo draženje in infekcijo kože. Če klopa odstranimo na silo, lahko v koži ostanejo deli glave in ustnega aparata klopa, ki lahko povzročijo gnojenje. Klop se lahko na vašem ljubljenčku hrani tudi do 10 dni.

Klopi iz leta v leto postajajo večji problem. V Sloveniji je stopnja okuženosti klopov z boreliozo največja v Evropi. Poleg borelioze prenašajo tudi anaplazmozo in babeziozo. Klopne bolezni so včasih ozdravljive, včasih le obvladljive, v nekaterih primerih imajo obolele živali posledice bolezni celo življenje. Pozno diagnosticirane in hujše oblike bolezni se lahko končajo s smrtjo, zato je izjemno pomembno, da bolezni preprečimo z zaščito živali pred klopi.

 

Arava ima v svoji paleti kar nekaj izdelkov za zaščito pred bolhami in klopi:

  • ampule proti klopom in bolham za pasje mladičke in mačke
  • ampule za odrasle pse 
  • ovratnica proti bolham in klopom za mačke in mačje mladiče
  • ovratnica proti bolham in klopom za pse in pasje mladiče
  • pena za mačke proti klopom in bolham z rastlinskimi olji
  • šampon za pse proti klopom in bolham z eteričnimi olji
  • pršilo proti klopom in bolham za mačke
  • pršilo proti klopom in bolham za pasje in mačje mladiče
  • pršilo proti klopom in bolham za odrasle pse


Od vas je odvisno kater izdelek boste izbrali – podrobne opise in navodila najdete na: Arava izdelki proti klopom in bolham