Predolgi kremplji namreč zmanjšajo oprijem šape in na dolgi rok lahko povzročijo resne težave kot so deformirane šape in poškodbe kit. Torej, ko med pasjo hojo zaslišite slavni »klik, klik«, je čas za striženje.

Da bi razumeli, kako pravilno postriči kremplje, moramo poznati njihovo anatomijo. Če ga pogledate od strani (to seveda ne velja za temno obarvane kremplje), boste na sredini videli roza obarvan t.i. »živi del«, ki je dobro oživčen in prekrvavljen, saj dovaja kri nohtu in njegovemu jedru. Obdaja ga neobčutljiv trd del, ki ga je potrebno redno krajšati. Če krempljev ne krajšamo redno, se živec podaljša in ga lahko zelo hitro poškodujemo.

 

Kako pravilno postrižemo krempelj? 

S posebnimi škarjami za striženje režemo navpično na krempelj. Priporočamo, da odstrižemo zelo tanke rezinice, da ne poškodujemo živca. Pri psih, ki imajo svetle kremplje ne bo težav, saj lahko vidite roza živec, če pogledate krempelj od strani. Pri temno obarvanih krempljih bo malo težje, vendar bomo z vajo hitro našli optimalno dolžino kremplja.

Na trgu obstajajo tudi različni brusilci krempljev, ki omogočajo lažje brušenje in manj poškodb, vendar pa niso najbolj primerni za pse, ki imajo med prsti veliko dlake, saj se lahko ta navije na brusilec.

Priporočljivo je, da se držite načela manj je več kadar strižete, kajti živec je zelo prekrvavljen in lahko povzroči kar obsežne krvavitve, psa pa to tudi zelo boli. V primeru, da ste kljub previdnosti odrezali preveč nohta, svetujemo da čimprej nanesite manjšo količino Arava praška za ustavljanje krvavitev na vaše prste in nato na ureznino in jo popolnoma prekrijte. Uporabite lahko tudi vlažno vatirano palčko.

Arava prašek za ustavljanje krvavitev je namreč sestavljen iz skrbno izbrane formule, ki zaustavlja krvavitve, povzročene pri prirezovanju krempljev in ostalih nerodnostih, ki povzročijo manjše praske. Uporablja se lahko tudi pri manjših urezninah, zato je nujen dodatek pri pasji prvi pomoči. Primeren je tako za pse kot mačke.