Pozimi se skrbniki psov zaradi izdatno soljenih pločnikov in cest, srečujemo s pogostim lizanjem tačk, pordelo kožo med prsti ter rdečkasto obarvano dlako. To privede do vnetja in poškodb kože med prsti in blazinicami. Pogosta težava je tudi zmrznjen sneg, ki s svojimi ostrimi robovi povzroča poškodbe blazinic.

Težavo velikokrat povzroča tudi vlaga. Prostori med blazinicami so poraščeni in jih je zato težko osušiti do suhega. Konstantna vlaga privede do tega, da se prekomerno razrastejo glivice, ki povzročijo boleče vnetje. Le tega prepoznamo po pordeli koži, srbečici in bolečini, ki jih pes želi omiliti s konstantnim lizanjem. To vodi v začaran krog, zato je potreben obisk pri veterinarju, ki določi pravilen potek zdravljenja.

Če se le da, za sprehode izbiramo območja z manj soli in blazinice zaščitimo z mazilom, ki prepreči izsuševanje in poškodbe.

Poleti pa težave povzroča razgret asfalt in beton, ki povzroči boleče poškodbe ali pa celo hude opekline. Zato se izogibamo hoji po asfaltu, sprehodom v največji vročini in blazinice primerno zaščitimo z mazilom.

 

Arava mazilo Paws Bio Protector za pasje in mačje tačke med drugim vsebuje naslednje sestavine, ki psu ne bodo škodovale, tudi če jih bo zaužil:

  • Olje laškega smilja: Obnavlja tkivo in celice, ustavlja krvavitve, zdravi brazgotine, pospešuje krvni obtok. Poskrbi za dostavo kisika celicam. Zdravi modrice in poškodbe. Jača ožilje. Deluje protivnetno, antioksidativno, antiseptično, antibakterijsko, protivirusno in protiglivično.
  • Olje navadnega rakitovca: Protivnetno in antibakterijsko delovanje. Zdravi bolečine in poškodbe na koži. Pomaga pri regeneraciji tkiva. Neguje in obnavlja.
  • Arganovo olje: Zdravi kožo, na primer tvorbe, ki ostanejo po ugrizih. Preprečuje dehidracijo kože. Deluje kot balzam.
  • Olivno olje: Pripomore k zdravju krvnih žil, povečuje delovanje vitamina C, celice varuje pred oksidativnim stresom, deluje kot antibiotik in protivirusno.
  • Olje avokada: Antibiotik, celi rane, neguje in varuje kožo in dlako.

 

Kot smo že omenili je zelo pomembno tudi pranje tačk, da se odstrani umazanija in morebitna sol.  Ampak saj veste kako je to – ko prideš domov s celim blatnim psom, kopalnica pa je čisto na drugem koncu stanovanja/hiše. Idealna rešitev za vse, ki nimajo možnosti umivanja tačk so Arava čistilni robčki za nego tačk in telesa. Le ti namreč omogočajo odstranjevanje umazanije s tačk ob prihodu s sprehoda in vzdrževanje čistoče med posameznimi kopanji.

Arava mokri robčki so primerni tudi za pasme psov z izrazitimi kožnimi gubami, ki so nagnjeni h glivičnim okužbam, saj delujejo antiseptično.

 

Robčki med drugim vsebujejo naslednje naravne sestavine:

  • Sol mrtvega morja: Ima posebne zdravilne lastnosti, ki so izjemno blagodejne za kožo in dlako. Pomaga koži pri naravnemu vlaženju.
  • Izvleček aloe vere: Učinkovito zdravilo za rane, ugrize insektov, parazite, gliste, garje, alergije, ekceme in seboroični dermatitis.
  • Izvleček ovsa: Varuje notranja tkiva, pomaga zdraviti zunanje rane, praske in ureznine. Umirja srbečico.