Madeže po navadi povzročijo molekule, ki se imenujejo porfirini in vsebujejo železo, saj nastajajo med razpadom rdečih krvničk v telesu. Načeloma se izločajo z žolčem in skozi prebavila, a pri psih se v večjih količinah pojavljajo tudi v solzah, slini in urinu. Ko porfirini s solzami (ali s slino) pridejo na dlako, se tam pojavijo madeži, ki s sončno svetlobo postanejo še bolj intenzivni. To velja tudi za tačke, ki si jih kužki ližejo ali grizejo ter jih tako ”zamažejo” s slino.

Vzroki

Nekatere pasme proizvajajo več solz, kot je normalno, za kar je kriva genetika. Z vzrejo kratkogobčnih pasem, z velikimi izbuljenimi očmi, ki sovpadajo z ozkimi in zakrivljenimi solznimi kanali, smo ljudje za te pse ustvarili marsikatere probleme. Buldogi, bokserji, mopsi, maltežani, shi – tzuji… so pasme, pri katerih pogosteje opazimo take madeže. Prav tako tudi pri belih in svetleje obarvanih kužkih.

Drugi vzroki za nastanek madežev so lahko bakterijske ali glivične infekcije, pri zadnjih je barva madežev bolj rjava. Pogosto jih spremljajo neprijeten vonj, draženje in srbež. Vzrok je lahko tudi v alergijah, stresu, nenormalnih trepalnicah ali solznih kanalih, previsoki koncentraciji železa v pitni vodi, uporabi plastičnih skodelic in še bi lahko naštevali.

Da se ugotovi vzrok težave, je vsekakor zaželen posvet z veterinarjem. Poleg tega pa priporočamo redno nego okolice oči, s katero lahko bistveno omilite madeže in preprečite njihov nastanek v prihodnosti. Daljše dlake se lahko postrižejo, da se prepreči nabiranje vlage, nato pa uporabite Arava čistilne robčke za okolico oči. Ti robčki so navlaženi z nežnim čistilom in izbranimi naravnimi ekstrakti, ki očistijo umazanijo in očesne izločke, oči pa ohranjajo čiste in zdrave. Dnevna uporaba pomaga zmanjšati solzne in slinske madeže in preprečuje vnetja. Ker ne vsebujejo belil oz. peroksida, so povsem varni za uporabo in tudi ob stiku z očesi ne povzročajo draženja.