Z udomačitvijo so psi postali naši redni spremljevalci, mnogi z nami delijo tudi stanovanja ali celo postelje. Kar pomeni, da sta izgled in vonj njihove kože in dlake postala precej pomembna. Vsak si namreč želi kužka s svetlečim, čistim in dišečim kožuhom.

 

Česanje 

Redno česanje kožuha koristi vsakemu kosmatincu. S tem se odstranijo odvečna dlaka, odmrle kožne celice in umazanija. Pse, ki imajo dolgo, svileno ali skodrano dlako se lahko češe vsak dan, da se jim ta ne zaplete in da preprečimo nastanek vozlov, še posebej okoli ušes, pod pazduhami in na zadnji strani nog. Pse, ki imajo kratko dlako, pa se lahko češe redkeje. A redno – vsaj 2x na teden – česanje kateregakoli psa bo bistveno pripomoglo k manj odpadle dlake in k čistejšemu stanovanju. 

Z rednim česanjem kožuh tudi pregledamo in pravočasno ugotovimo vozle, sprijete kepe dlake, kakšne trave ali vejice, ki se zapletejo vanj med sprehodom. Hitreje pa tudi opazimo zunanje parazite, npr. bolhe ali klope in spremenjena mesta na koži, npr. rane, bule, brezdlačna, pordela ali vneta mesta ter s tem take težave hitreje rešimo.

Zato je zaželeno, da psa navadimo na česanje že ko je mladiček, saj bo tako v tem užival in lahko ta čas izkoristite kot prijetno druženje in povezovanje.

 

Kopanje

Za večino psov velja, da potrebujejo kopanje takrat, ko se njihov kožuh umaže oz. ko začnejo smrdeti. Po navadi je to 1x na mesec ali redkeje. Torej če je vaš kuža zdrav, ima čist kožuh in nima neprijetnega vonja, kopanja ne potrebuje. 

Če pa skoči v blatno lužo, ali na sprehodu najde nekaj smrdljivega in se v tem povalja, pa ga boste seveda takoj po prihodu domov okopali. Potreba po kopanju pa je odvisna tudi od tipa dlake, starosti, aktivnosti in zdravstvenega statusa, saj je vsak kuža drugačen. Nekateri bodo imeli prej neprijeten vonj, nekateri kasneje in takšni, ki so zelo aktivni in vsak dan na sprehodu v naravi, bodo kopanje zagotovo potrebovali pogosteje od tistih, ki večino dneva poležavajo na kavču. Vsekakor pa jih ni priporočljivo kopati več kot 1x na teden, razen v primeru dermatoloških težav, kožnih zajedavcev ali alergij in po navodilih veterinarja.

Pazljivi pa moramo biti tudi pri uporabi šampona. Uporabljamo le takšne, ki so posebej prilagojeni za pasjo dlako in njenemu pH-ju. Šamponi za ljudi zaradi tega niso primerni. Poleg odstranjevanja umazanije s kože, večina šamponov odstrani tudi njena naravna olja, ki imajo pomembno zaščitno funkcijo. Ob pogostem kopanju se ta ne morejo več obnoviti in kvaliteta kožuha se močno poslabša, koža pa postane suha in luskava, kar povzroča srbenje in pretirano praskanje. 

 

Zato priporočamo uporabo šamponov iz linije Arava, ki so popolnoma naravni in temeljijo na eteričnih in naravnih oljih ter mineralih Mrtvega morja. Ne vsebujejo škodljivih kemikalij ali pesticidov in so popolnoma varni za vso družino. Ker ne odstranijo oljne plasti epidermisa, se lahko uporabljajo tudi za pogostejše kopanje, če je to potrebno. Kombiniramo jih lahko z balzami iz iste linije, ki učinek še dodatno poudarijo. Po uporabi sta koža in dlaka nahranjeni, obnovljeni in prijeno dišeči. Za kužke, ki imajo izrazite kožne gube pa za nego priporočamo Arava čistilne robčke za nego tačk in telesa, s katerimi lahko obrišemo področja med gubami tudi vsak dan in s tem preprečimo nastanek glivičnih vnetij.

 

 

 

 

Maruša Ahaj, dr. vet. med.