“Niti ven noče!”

Nič hudega. Če je vroče nam, je psu vroče še toliko bolj, saj svojega »krznenega plašča« ne more odložiti, poleg tega si z znojenjem ne more učinkovito uravnavati telesne temperature. Kuža se praviloma počuti najbolje pri temperaturah, ki so za polovico nižje, kot smo jim priča te dni. Zato ga ne silimo z gibanjem in sprehodi po vročini, ki so zanj naporni in nevarni. Sprehod po razbeljenem asfaltu pa je zelo nevaren tudi za pasje tačke, saj jim lahko povzroči hude opekline. Za dodatno zaščito tačk uporabimo mazilo Arava Paws Bio Protector, s katerim bomo tačke blago razkužili in jih zavarovali. Mazilo ne pušča mastnih madežev in je primerno tako za pse kot muce. Učinkovito pa je tudi na komolcih, ki bodo po uporabi mehki in negovani. Na daljši sprehod s psom se, kljub dodatni zaščiti tačk, torej odpravimo le zgodaj zjutraj in zvečer, čez dan pa psa spremimo le na nujna opravila, po možnosti v senci. Če se lahko s kužkom skupaj odpravita na morje, si lahko privoščita ohladitev s plavanjem. Pri tem pa ne pozabimo, da pes pritrjen na ležalnik na plaži, od koder se še umakniti ne more, res ne uživa. Še več, doživi lahko vročinski udar in pogine. Zato psa tudi na dopustu v najhujši vročini raje pustite na hladnem in varnem. 

 

Sveža voda in senca sta zakon 

Ker si pes z znojenjem ne more učinkovito uravnavati telesne temperature, je toliko bolj pomembno, da mu zagotovimo stalno senco in svežo vodo, ki jo zamenjamo večkrat na dan. Te dni lahko svoje pse, vsi psi žal nimajo te sreče, prav zavistno opazujemo, kako se valjajo po mehkih blazinah v klimatiziranih prostorih in molijo vse štiri od sebe, medtem ko moramo sami po opravkih v že zjutraj vroč dan. Vendar pozor, preveč intenzivno ohlajanje prostora lahko »prehladi« tako človeške kot živalske člane družine, zato se izogibajmo pretiranemu hlajenju s klimo in prepihu. Vroči dnevi so tudi priložnost za kakšno skupno igro v notranjih ohlajenih prostorih, s katero lahko zaposlimo psa in si tudi sami popestrimo popoldne. Pa naj bodo to trikci, skrivanje in iskanje priboljška ali kakšna druga igra, ki je vam in psu v veselje. 

 

 

Pregreti avtomobili in vročinski udar 

Pes ne sodi v vroč avtomobil, zato avto pred vožnjo dobro prezračimo. Da psa ne puščamo zaprtega v pregretem avtu, pa je že tako vsem jasno, kajne? Ko bi le bilo! Vsako leto poslušamo poročila o reševanju psov, ki so jih lastniki le za »nekaj minut« pustili v avtu in skočili v trgovino, psa pa so mimoidoči komaj rešili. Avto se namreč zelo hitro pregreje in za psa je lahko to usodno že v nekaj minutah. Posebej, če je kuža star in bolehen ali je predstavnik kratkogobčnih pasem. Če je bil kuža torej izpostavljen visokim temperaturam in ima vročino, hrope, sope, je nemiren ali lenoben in ima pri tem rožnato sluznico, lepljivo slino, je zmeden, ali ima druge znake vročinskega udara, ga takoj umaknite v senco in ga zlagoma ohlajajte z mokro brisačo ter mu priskrbite takojšnjo veterinarsko pomoč.