Insekti

Poletje je čas, ko so različni insekti najbolj aktivni in njihovi piki in ugrizi predstavljajo precejšnjo nevarnost za pse. Najnevarnejši so klopi in komarji, saj prenašajo številne bolezni, ki so lahko tudi življenjsko nevarne. Tudi bolhe so aktivnejše v toplih mesecih, zato moramo poskrbeti za primerno zaščito v obliki ovratnic ali ampul. Ker so psi radovedne živali, ki rade vohljajo in lovijo stvari vključno z insekti, hitro pride do pika čebele, ose, obada, sršena,… Če se to zgodi, hladimo mesto pika in ob hujši oteklini ali drugih simptomih (težko dihanje, slinjenje, nemir,…) obiščemo veterinarja.

Alergije

Alergije, ki se pojavljajo sezonsko, so pogoste poleti, saj je takrat v okolju največ potencialnih alergenov. Trava, cvetni prah, plesni, bolhe ali prah pri alergičnih psih povzročajo simptome kot so srbečica, izpuščaji, rdečica, kihanje, izpadanje dlake. Pogosto se pojavi tudi vnetje ušes, ki ga prepoznamo po praskanju, stresanju z glavo, neprijetnemu vonju ali izcedku iz ušes.

Ob tem je seveda nujen obisk veterinarja, a sami lahko kužku olajšamo simptome tudi tako, da ga po sprehodih obrišemo z vlažilnimi robčki za pse, npr. z Arava Paws&Body Wipes, s tem pa iz njega odstranimo cvetni prah in druge alergene. To lahko storimo tudi s kopanjem, pri čemer pa pazimo pri izbiri šampona. Za vsakodnevno oz. pogosto nego je primeren Arava Aromatherapy šampon, ki tudi pomiri razdraženo kožo, umirja srbenje in neguje.

Hot spot

Na področjih, kjer je koža razdražena zaradi alergije, bolh ali pikov insektov, lahko psi s praskanjem, lizanjem in grizenjem povzročijo lokalizirano infekcijo, ki jo imenujemo hot spot. Koža je na tem mestu rdeča, vlažna, srbeča, vneta in pogosto pride do sekundarnih bakterijskih okužb. V pomoč pri terapiji hot spota sta nam lahko Arava Aromatherapy šampon in terapevtsko blato mrtvega morja, ki pohladi in pomiri razdraženo kožo, umirja  srbenje, celi in suši.

Vročinski udar

Eden izmed pogostih vzrokov vročinskega udara je puščanje psa v pregretem avtu na soncu. Telesna temperatura se nevarno dvigne in povzroči klinične znake, kot so šibkost, pohitreno in oteženo dihanje, nemir, živo rdeč jezik, ležanje in nepripravljenost (ali nezmožnost) vstati, šibkost okončin in opletajoča hoja. V hujših primerih pes pade v šok in komo. Večje tveganje za vročinski udar obstaja pri mladičkih, starejših živalih, predebelih, bolnih, tistih s temno obarvano dlako in pasmah s kratkimi gobčki (mops, buldog …).

Poskrbeti moramo, da ima pes vedno na voljo svežo vodo, senco ali ohlajen prostor, kamor se lahko umakne pred vročino, sprehajamo ga le zjutraj in zvečer in definitivno ga ne puščamo v avtu brez prižgane klimatske naprave.

Opekline

Psi s svetlo kožo in krajšo, redkejšo dlako so še posebej občutljivi za nastanek opeklin. Te imajo videz rdečice in izgube dlake, psi se po teh mestih praskajo, ob tem lahko cvilijo od bolečine. Najpogostejša mesta, na katerih se pojavijo so nos, ušesa in trebuh.

Še ena nevarnost je vroč asfalt, ki se vročini zelo segreje in ob stiku s pasjimi šapami povzroči opekline. Zato psa sprehajamo po primernejših poteh, ali pa se izogibamo najbolj vročim delom dneva. Za dodatno zaščito tačk uporabimo Paws Protector mazilo, ki tačke neguje, varuje in blago razkuži. Ker se hitro vpije, nas ni potrebno skrbeti za madeže na tleh.

Kopanje

Nič ni lepšega kot osvežitev v jezeru ali morju na vroč poletni dan. A ker imajo kužki dolge in globoke sluhovode, voda, ki v njih vdre med plavanjem, iz njih težko odteče. Takšno vlažno okolje postane idealno mesto za razvoj ušesnega vnetja. Zato je zaželjeno, da ohranjamo pasja ušesa čimbolj suha. Pomagamo si lahko z rutinsko uporabo Arava Bio enzymatic pudra za ušesa, ki vzdržuje antiseptično ter suho ušesno okolje, saj nase veže vlago in ušesno maslo.

 

Maruša Ahaj, dr. vet. med.